Od 5. do 12. října se v kazašské Astaně uskutečnilo Mistrovství světa v benchpressu a vzpírání zrakově postižených. Českou republiku na světovém šampionátu nakonec reprezentovali pouze dva vzpěrači, a to Michal Rokůsek a Martin Fejfar, oba dva ve váhové kategorii do 110 kilogramů.

Jiří Janoušek ze zdravotních důvodů do střední Asie s českou výpravou odcestovat nemohl. Doprovody našich reprezentantů pak tvořili Vilém Stifter a Zdeněk Tuháček. Kromě trénování českých svěřenců se oba dva doprovody ještě navlékli do rozhodcovských obleků přímo na závodišti.

Jelikož Michal a Martin závodili až v pátek, mohli si zatím v klidu projít a prohlédnout krásy kazašské metropole. Samotné soutěže začaly v úterý soutěží žen, kdy si česká reprezentace šla prohlédnout závodiště a přivítala dodatečně Zdeňka Tuháčka, který přijel o dva dny později.

V pátek 11. října byl na programu již samotný závod ve váhové kategorii mužů do 110 kilogramů. České reprezentanty dorazil přímo na závod podpořit i sám český velvyslanec v Kazachstánu, pan Ing. Pavol Šepeľák, který ještě před startem závodu českým reprezentantům popřál přímo v rozcvičovně hodně štěstí.

Michal Rokůsek výkonem 135 kilogramů získal bronzovou medaili. Navíc v kategorii Masters, tedy závodníků nad 40 let byl na 2. místě. Nicméně v této kategorii organizátoři vyhlásili pouze držitele zlaté medaile.

Druhý český reprezentant Martin Fejfar výkonem 107, 5 kilogramů skončil hned za Michalem, tedy na 4. místě. Martina bohužel od středy potrápila viróza a při závodě se úbytek sil trochu projevil.

Kategorii do 110 kilogramů v benchpressu ovládnul Ukrajinec Anatolii Dermanskyi výkonem 165 kilogramů. Tento závodník ovládnul i kategorii Masters.

Na 2. místě skončil turecký reprezentant Gokhan Terletme výkonem 147, 5 kilogramů. V této kategorii ještě startoval kazašský závodník Serik Omarov, který nakonec nebyl klasifikován v konečném pořadí.

Česká výprava hodnotí misi do Kazachstánu jako velmi úspěšnou a velký příslib pro naše vzpírání, konkrétně tedy disciplínu benchpress, do budoucnosti.

Oba dva reprezentanti – Michal Rokůsek a Martin Fejfar děkují jak oběma přítomným doprovodům, tak i svým partnerům, kteří jím finančně pomohli, ať už v samotné přípravě na světový šampionát, tak i přímo v účasti.

Kompletní výsledky ZDE.

Zdroj a foto: Český svaz zrakově postižených sportovců