Výprava Českého paralympijského týmu na zimní paralympijské hry zná svoji konečnou nominaci. Do Soči odletí celkem 37 členů výpravy, z nichž 18 jsou sportovci, zbytek tvoří jejich trenéři, fyzioterapeuti, servisní technici, kustodi a členové vedení výpravy. Česká výprava se do Soči vydá 2. března, tedy pět dní před slavnostním zahajovacím ceremoniálem.

Samotná paralympiáda se odehraje mezi 7. a 16. březnem na stejných sportovištích, na kterých nyní zápolí olympionici.

Češi už mají jasno i o tom, kdo při zahájení ponese českou vlajku. Tímto úkolem byl pověřen lyžař Stanislav Loska, který je rekordmanem v české výpravě. Zkušený lyžař se totiž vydává už na své šesté zimní paralympijské hry v řadě! Poprvé se mezi lyžařskou elitou na paralympiádě představil už v roce 1994 v Lillehammeru, kde také vybojoval bronzovou medaili.

Své zastoupení bude mít Česká republika na paralympiádě v Soči ve dvou sportech – sledge hokeji a alpském lyžování. Pod lyžování ale spadá i snowboardcross, který si odbude v Soči svoji premiéru, při níž bude mít zástupce i naše výprava – mezi nejlepší se totiž probojoval Tomáš Vaverka (ČFSH).

V alpském lyžování bude mít Česká republika tři želízka v ohni – už zmíněného vlajkonoše Stanislava Losku s Oldřichem Jelínkem (oba ČATHS) a Patrika Hetmera s trasérem Miroslavem Máčalou (ČSZPS). Nejpočetnější tým má poměrně logicky sledge hokej. Český tým je složený z dvanácti hráčů do pole a dvou gólmanů (všichni ČATHS).

U lyžařů ještě není definitivně rozhodnuto, ve kterých disciplínách nastoupí. Patrik Hetmer s Miroslavem Máčalou ještě minulý víkend v Aspenu bojoval o body pro start i v rychlostních disciplínách, na ten jim ale i přes úspěchy v USA pár bodíků chybí. Dvojice tak doufá, že vyjde její žádost o zařazení na startovní listinu. Pokud ne, představí se „jen“ ve slalomu a obřím slalomu.

V těchto disciplínách by se měl ukázat i Stanislav Loska, rekordman české výpravy a její vlajkonoš, Oldřich Jelínek je v obdobné situaci jako Hetmer s Máčalou, o jejich žádostech se rozhodne začátkem března.

Nominace sportovců:

Patrik Hetmer (alpské lyžování – slalom, obří slalom)

Miroslav Máčala (alpské lyžování – trasér Patrika Hetmera)

Oldřich Jelínek (alpské lyžování – slalom, obří slalom, super-G, superkombinace)

Stanislav Loska (alpské lyžování – slalom, obří slalom)

 

Tomáš Vaverka (snowboardcross)

 

Jiří Berger (sledge hokej)

Erik Fojtík (sledge hokej)

Michal Geier (sledge hokej)

Zdeněk Hábl (sledge hokej)

Miroslav Hrbek (sledge hokej)

Libor Hulín (sledge hokej)

Zdeněk Krupička (sledge hokej)

Pavel Kubeš (sledge hokej)

Tomáš Kvoch (sledge hokej)

David Motyčka (sledge hokej)

David Palát (sledge hokej)

Jiří Raul (sledge hokej)

Zdeněk Šafránek (sledge hokej)

Michal Vápenka (sledge hokej)

 

Tisková zpráva ke stažení zde.