Tým Ruska bude na zimní paralympiádě v největším favoritem na zisk nejcennějších kovů v biatlonu a běhu na lyžích. Na posledním mistrovství světa totiž Rusové vybojovali 56 medailí, z toho 22 zlatých, což z nich dělá bezkonkurenční tým. Soutěže biatlonistů a běžců na lyžích, které zahrnují sprint a závody na střední a dlouhou vzdálenost plus týmové štafety, začínají  v sobotu.

Rusko dominovalo v běhu na lyžích už na paralympiádě ve Vancouveru 2010. V Soči mají sedící lyžař Roman Peťuškov a zrakově postižená lyžařka Michalina Lysovová potenciál stát se nejúspěšnějšími individuálními medailisty.

Lysovová, jejímž trasérem je Alexej Ivanov, vyhrála ve Vancouveru zlato a dvě stříbra. Peťuškov zase dominoval na všech tratích loňského MS. Vynikající výkon ale může podat také další z Rusek, pětinásobná mistryně světa Jelena Remizovová.

Držet s Ruskem krok by se měla pokusit Ukrajina s dvěma velkými hvězdami – Irynou Buiovou, sedmnáctiletou mistryní světa, a Julií Batěnkovovou, která má doma z paralympiád už devět medailí, ale stále čeká na první zlatou.

Brian McKeever je sedminásobným paralympijským šampionem v kategorii zrakově postižených mužů a do Soči přijel se svým relativně novým trasérem Erikem Carletonem.

V biatlonových závodech to vypadá podobně jako v běhu na lyžích – očekává se, že Rusko minimálně zopakuje úspěch z Vancouveru. Ruskou megastar je zrakově postižený biatlonista Nikolaj Poluchin, který před čtyřmi lety získal v Kanadě šest medailí, víc než kterýkoli jiný sportovec. Rusové mají také devatenáctiletého mistra světa mezi sedícími muži, Grigorije Murygina.

Kanaďan Mark Arendz i Japonec Kozo Kubo vyhlížejí svou první paralympijskou medaili, oba se během uplynulých čtyřech let neuvěřitelně zlepšili a do Soči přijeli skvěle připraveni.

Ukrajinka Olena Jurkovská, která se zúčastní už čtvrtých paralympijských her, by měla vévodit kategorii sedících žen a přidat do své bohaté sbírky tři biatlonová zlata.

Historicky vede celkové pořadí národů v běhu na lyžích Norsko se 77 zlatými medailemi. Zajímavostí je pro kategorii zrakově postižených biatlonistů způsob, jak střílejí na terč. Řídí se totiž zvukovým signálem, podle jehož intenzity poznají, zda míří správně.

Drobnohled:

Místo konání: Laura Cross-Country Ski and Biathlon Centre

Medailové ceremoniály: 38 (20 běh na lyžích, 18 biatlon)

Sportovci: 170

Klasifikace: sedící, stojící, zrakově postižení

Paralympijský debut: Örnsköldsvik 1976 (běh na lyžích) a Lillehammer 1994 (biatlon)

Tereza Jelínková