Sledge hokejová reprezentace má za sebou poslední trénink před vstupem do paralympijského turnaje. V něm Češi narazí na Nory a tento duel s velkou pravděpodobností rozhodne o tom, který z těchto dvou soupeřů postupí do semifinále. Ve skupině se Češi ještě střetnou s týmem Švédska a jedním z favoritů na zlato Kanadou.

Podle kapitána českého výběru Zdeňka Šafránka je jeho tým na klíčový zápas připraven. „Já si myslim, že formu máme úžasnou. Tréninky nám pomohly přizpůsobit se ledu, zvyknout si na něj. V přáteláku s Ruskem jsme sice prohráli, ale měli jsme tam spoustu šancí, takže připravený jsme podle mě velice dobře.“

Jeho slova doplňuje i trenér Jiří Bříza. „My jsme si na trénincích hlavně opakovali veškeré herní činnosti, abychom se dostali do herní pohody. Zopakovali jsme si taktické pokyny pro zápas s Norskem, protože bude určující, aby to kluci dodrželi na ledě.“

Význam sobotního zápasu si uvědomuje celý tým, od hráčů až po realizační tým. Nervozitou ale hráči českého výběru rozhodně netrpí a do utkání jdou s odhodláním zvítězit. „Nervozita v týmu určitě neni. Je tam to odhodlání, že ten zápas je pro nás důležitej a klíčovej, že ho prostě musíme zvládnout na jedničku,“ prohlašuje odhodlaně Šafránek.

„Je to pro nás úplně nejdůležitější zápas, kterej v uvozovkách rozhodne o tom, jestli půjdeme dál, nebo ne.“ Ve vítězství nad silným týmem Kanady totiž málokdo doufá, a tak všichni v týmu, včetně kapitána, počítají spíše s bojem o druhé místo ve skupině.

Češi s Nory doposud hráli vyrovnané zápasy, ve kterých o výsledku rozhodovaly maličkosti. S podobným vývojem počítá trenér Bříza i tentokrát. „Rozhodne momentální naladění pro zápas i začátek toho zápasu. Sledge hokej je specifický tím, že kdo vstřelí první branku, má mentálně v tu chvíli hodně navrch, hraje v pohodě. Nejdůležitější je dodržet role na ledě a vstřelit první gól,“ popisuje zdánlivě jednoduchý recept na vítězství trenér národního týmu.

Zápas se hraje v sobotu 8. března a od 6:30 jej vysílá ČT sport.