Vítězstvím favoritů skončily na paralympiádě v Soči úvodní závody alpských lyžařů v středisku Rosa Chutor. Ve skvělé formě se předvedl zejména Španěl Jon Santacana Meiztegui, který se předtím dlouho léčil se zraněnou achillovkou. V Soči si ale ve sjezdu vyjel v kategorii zrakově postižených mužů hned zlatou medaili.

Španělský sjezdař, kterému dělá traséra Miguel Galindo, protnul cíl v čase 1:21.76 a porazil druhého Slováka Miroslava Harause (1:22.01) a třetího Kanaďana Maca Marcouxe (1:23.02). Santacana Maiztegui vybojoval druhé zlato ve sjezdu v řadě.

Tohle je pro mě tak jedinečné! Teprve vloni v září jsem si poranil achillovku, už jen tím je pro mě přítomnost zde speciální. Tvrdě jsem od té doby trénoval, také jsem chodil osm hodin denně rehabilitovat. V lednu jsem začal trénovat… a teď jsem tady!“ radoval se na stupních vítězů Španěl, který má teď na kontě celkem pět paralympijských medailí, z toho tři zlaté.

Francouzka Marie Bochetová potvrdila v kategorii stojících žen, že v letošní sezoně prostě nemá konkurenci. Dvacetiletá sjezdařka se poprvé v kariéře probojovala na stupně vítězů – a ve sjezdu získala rovnou zlato v čase 1:30.72. Stříbro brala Ruska Inga Medvěděvová (1:32.19), bronz Allison Jonesová z USA (1:34.09).

„Se svým dnešním výkonem jsem obrovsky spokojená. Přitom po tréninku to tak vůbec nebylo, minula jsem hodně branek… Proto jsem po závodě hned v cíli zvedla vítězně ruce,“ jásala Bochetová, pětinásobná mistryně světa 2013 a čtvrtá ze slalomu a superkombinace ve Vancouveru 2010.

Kategorie sedících mužů přinesla tak trochu šok pro japonské fanoušky. Japonec Akira Kano těsně porazil Kanaďana Joshe Duecka a svého krajana Takešiho Suzukiho. Největší japonská naděje na medaili Taiki Morii závod nedokončil, přitom ve Vancouveru bral před čtyřmi roky stříbro.

Mezi sedícími muži bylo k vidění velké množství karambolů. Američan Tyler Walker letěl několik desítek metrů vzduchem poté, co nezvládl jízdu a skončil v kotrmelcích, na svahu pak ležel dlouho bez hnutí před tím, než mu lékařský tým poskytl pomoc.

Alexandra Francevová vybojovala v kategorii zrakově postižených žen vůbec první paralympijskou medaili pro Rusko na domácí půdě, když brala ve sjezdu bronz. Zlatou medaili si na krk pověsila Slovenka Henrieta Farkašová s trasérkou Natálií Šubrtovou, stříbro vybojovala Jade Etheringtonová z Velké Británie.

Těsné vítězství viděl závod sedících žen. Němka Anna Schaffelhuberová potvrdila letošní dominanci, druhou Alanu Nicholsovou z USA ale porazila jen o 14 setin vteřiny. Bronz brala další Američanka Laurie Stephensová.

„Je to neskutečné. Nečekala jsem, že pojedu tak dobře. Když jsem byla dole v cíli, věděla jsem, že je to blízko. Tohle je opravdu skvělé představení paralympijských her,“ těšilo Schaffelhuberovou.

Kategorii stojících mužů vyhrál ve sjezdu ještě těsnějším rozdílem Rakušan Markus Salcher (1:24.35) před Rusem Alexejem Bugajevem (1:24.41). Bronz připadl vlajkonoši francouzské výpravy Vincentu Gauthier-Manuelovi.

„V tréninku to vypadalo dobře, ale byl jsem trochu nervózní. Jsem moc rád, že jsem dneska vyhrál. Jsem prostě spokojený,“ usmíval se Salcher.

Tereza Jelínková