Ruští biatlonisté ukázali hned první den paralympiády v Soči, kdo bude letos dominovat v bílé stopě a na střelnici. Vybojovali hned devět medailí, z toho čtyři zlaté, o které se postarali Roman Peťuškov, Alena Kaufmanová, Michalina Lysovová a Vladislav Lekomcev. Zbytek ruské kořisti tvoří čtyři stříbra a jeden bronz.

Peťuškov, který vloni vybojoval čtyři tituly mistra světa, dosáhl v Soči na svou vůbec první zlatou paralympijskou medaili, když předvedl neuvěřitelný výkon v závodě sedících mužů na 7,5 kilometru. Na střelnici neminul ani jednou jedinkrát a cíl protnul v čase 21:03.7, s osmivteřinovým náskokem na Ukrajince Maksima Jarového. Japonec Kozo Kubo skončil třetí.

Peťuškov přišel o obě nohy při automobilové nehodě v roce 2006 a své dnešní vítězství věnoval své matce k Mezinárodnímu dni žen.

„Věnuji tuto medaili své mamince a své rodině. Posílám díky své mámě za to, jak se o mě starala, když jsem byl v nemocnici,“ řekl dojatý Peťuškov.

Ženský závod na 6 kilometrů vyhrála domácí Alena Kaufmanová před další Ruskou Annou Mileninovou, která dorazila do cíle až půl minuty po Kaufmanové, když na střelnici minula dva terče. Bronz zbyl na Ukrajinku Julii Batěnkovou, která tak už má z paralympiády 10 cenných kovů.

„Třetí místo pro mě není obvyklé, ale byl to první závodní den a to je jen zahřívací kolo na větší závody,“ okomentovala Batenková.

Dvojnásobnou účast na stupních vítězů mělo Rusko také v závodě zrakově postižených žen na 6 kilometrů, zlato brala Michalina Lysovová s trasérem Alexejem Ivanovem před Julií Budalejevovou s Taťánou Malcevovou. Rusko mohlo získat kompletní stupně vítězů, ale Jelenu Remizovovou porazila v boji o bronz Ukrajinka Oksana Šiškovová.

Další Rus Nikolaj Poluchin započal výborně svou cestu za překonáním šesti medailí ve Vancouveru, když v závodě zrakově postižených mužů na 7,5 kilometru získal stříbro. Porazil ho o deset vteřin Ukrajinec Vitalij Lukjaněnko, bronz bral Bělorus Vasilij Šaptsjaboj.

Němka Andrea Eskauová se zapsala do historie, když po letní paralympiádě vybojovala zlatou medaili i na zimních Hrách – v Soči v závodě sedících žen na 6 kilometrů. Dvaačtyřicetiletá sportovkyně, která má z Londýna 2012 zlato z handbiku, zvítězila stylem start – cíl v úžasném čase 19:12.4.

Daleko za Eskauovou dojela do cíle Ruska Světlana Konovalovová. Na ukrajinskou vítězku z Vancouveru 2010 Olenu Jurkovskou zbyla bronzová pozice.

„Zítra chci vyhrát další zlato,“ neskrývala hned v cíli obrovské ambice Eskauová.

Úřadující mistr světa Mark Arendz z Kanady se musel spokojit „jen“ se stříbrem v závodě stojících mužů na 7,5 kilometru, nestačil na třiadvacetiletého ruského biatlonistu Vladislava Lekomceva. Bronz získal další Rus Azat Karachurin.

Tereza Jelínková