Paralympiáda v Soči začala před necelými dvěma dny, už teď se ale může pochlubit hned dvěma rekordy – a sice v počtu prodaných lístků a počtu online diváků. Do této chvíle se prodalo 287 000 lístků, což je o 57 000 víc než před čtyřmi lety ve Vancouveru. Olympijský park navštívilo během soboty 45 000 lidí a přes dva tisíce návštěvníků přihlíželo medailovým ceremoniálům v Rosa Chutor.

Hry mají úspěch i na síti, když oficiální web Mezinárodního paralympijského výboru (IPC) www.paralympic.org navštívilo během prvních 24 hodin paralympiády více lidí než za celou dobu trvání paralympijských her ve Vancouveru (10 dní).

„Jsme nadšeni! Organizační výbor odvedl skvělou práci při rozšiřování povědomí o paralympionicích, což pomohlo k rekordnímu prodeji lístků. Webové stránky IPC zaznamenávají narůstající popularitu průběžně. Během Her v Londýně jsme měli denně stejnou návštěvnost, jaká byla za celou paralympiádu v Pekingu – a vypadá to, že stejné to bude při srovnání Soči a Vancouveru,“ jásá šéf mediální a komunikační sekce IPC Craig Spence.

„I když jsou počty návštěvníků mírně nižší, než co jsme zažili během Her v Londýně, pořád jsou to rekordní čísla, co se týče zimních paralympiád.“

Návštěvníci webových stránek IPC mohou v průběhu Her v Soči vidět 300 živých HD přenosů, které pokrývají všech pět paralympijských sportů, přičemž kromě aktuálních výsledků jsou k dispozici i upoutávky, hodnocení a příběhy atletů.

Paralympiáda v Soči potrvá do 16. března, účastní se jí rekordních 45 zemí, které bojují o 72 sad medailí v pěti sportech – alpském lyžování (do kterého spadá i snowboarding), biatlonu, běhu na lyžích, ledním sledge hokeji a curlingu pro vozíčkáře.

Tereza Jelínková