Čeští lyžaři mají za sebou premiérový start na sjezdovkách v Soči, v super-G se jim ale příliš nedařilo. Jak Oldřich Jelínek na monoski, tak Patrik Hetmer s Miroslavem Máčalou mezi lyžaři se zrakovým handicapem skončili předčasně a do cíle nedojeli. Všichni ale svoje největší naděje vkládají do závodů, které je v Soči teprve čekají.

Zkušenější Oldřich Jelínek měl mezi sedícími lyžaři startovat už ve sjezdu, po prvním tréninku na náročné trati ale tuto myšlenku zavrhl. „Já už jsem tady jel jeden trénink před sjezdem. Mám osm let starou monoski a usoudil jsem, že na tyhle rychlostní disciplíny už jsou asi lepší, které mají lepší geometrii a lépe tlumí, takže tohle bylo o osboní statečnosti, vydat se do toho závodu. Opravdu těžký kopec a rozbitá trať,“ shrnul svoje zkušenosti s náročným závodem Jelínek.

Ten doplatil i na to, že mu letos nepřálo počasí. Po podzimním tréninku na ledovci v Rakousku chtěl totiž trénovat v České republice, kvůli počasí toho ale moc nenajezdil. „Super-G se u nás moc trénovat nedá, takže jsem šel ze dvou tréninků tady rovnou do závodu, a ta trať mě tady dostala v jednom místě, kde se jede 110 km/h. To už ta moje monoski neabsorbovala.“

Teď už se Jelínek bude soustředit hlavně na obří slalom, ve kterém si dává největší šance. „Tady v Soči asi obří slalom bude moje hlavní disciplína, protože si myslím, že slalom s mým handicapem nemám šanci na takhle prudkém kopci dojet. Budu soudný,“ uzavřel hodnocení svého prvního startu v Soči zkušený lyžař.

Do cíle nedorazili ani Hetmer s Máčalou

Ve svém prvním startu v Soči nespatřili cílový prostor ani Hetmer s Máčalou, kteří rovněž měli problémy s velkou rychlostí v prudkém úseku trati. „Dorazili jsme někam do půlky, začátek byl celkem v pohodě, dalo se to. Pak tam byl prudší úsek, který jsme sjeli a šli do rovinky, ale ten druhý prudký kopec se nám rozjel tolik, že jsem to neustál, šel na patky a dopadlo to tak, jak to dopadlo,“ popsal krizový moment Patrik Hetmer.

Ani on logicky nemohl být spokojen, přestože se svým trasérem zatím s touto disciplínou příliš zkušeností nemá. „Zklamání to je, ale je to v podstatě třetí super-G v životě, ta disciplína tady pro nás byla trochu navíc.“

A ve které z disciplín si tedy lyžařská dvojice nejvíc věří? „Uvidíme pozítří v superkombinaci, to by nám mohlo vyjít. Obřák a slalom je otázkou, my jsme zatím totiž neměli srovnání se světovou špičkou na velkých závodech, takže se tady s nimi vidíme vlastně poprvé,“ uzavírá hodnocení prvního závodního dne Hetmer.