Ukrajinská paralympijská výprava se v Soči raduje z první zlaté medaile. Postarala se o ni Ljudmila Pavlenková, která zvítězila v závodě běžkyň na lyžích na 12 kilometrů v kategorii sedících žen. Pavlenková ovládla závod systémem start–cíl, kterého dosáhla v čase 38:54,3 následovaná Američankou Oksanou Mastersovou.

Mastersová, která je paralympijským „obojživelníkem“ – na Hrách v Londýně brala bronz ve veslařských závodech, byla stříbrným úspěchem v běžeckém závodě naprosto šokovaná.

„Jsem radostí bez sebe!“ neskrývala v cíli rozjásaná Američanka. „Trať byla pro mě jako nováčka složitá a navíc tam bylo hodně kontaktu s ostatními. Ale snažila jsem se zůstat klidná a soustředit se – a pak zamířila do cíle,“ popisovala Mastersová, která v cíli ztratila na vítězku 22 vteřin.

Bronz vybojovala pro hostující zemi Světlana Konovalovová, a znovu se tak radovala z medaile – v prvním soutěžním dni si totiž vyjela stříbro mezi biatlonistkami v závodě na 6 kilometrů. Čtyřiadvacetiletá Ruska uhájila třetí pozici v dnešním závodě před čtvrtou Norkou Mariannou Marthinsenovou.

Při svém paralympijském debutu skončila v tomto závodě pátá Tatiana McFaddenová, šestinásobná atletická mistryně světa z loňského roku, která je dalším „obojživelníkem“ mezi sportovci v Soči.

„Svoji premiéru jsem si užila, bylo skvělé mít tady podporu své rodiny z obou zemí,“ těšilo McFaddenovou, která se narodila v Rusku, ale závodí v barvách Spojených států amerických.

„Podmínky tu byly přesně pro mě, i když dvanáctikilometrová trať je pořádná zkouška pro někoho, kdo je tu nový. Běhám na lyžích vlastně méně než rok, takže jsem do toho musela dát celé své srdce. Vidět pak svoji rodinu v cíli byl úžasný pocit.“

Závod nedokončila včerejší vítězka biatlonového klání Němka Andrea Eskauová kvůli problémům s astmatem.

Domácí Rusko slavilo i v závodě mužů. Roman Peťuškov ovládl po včerejším biatlonu i běh na lyžích a v klání sedících mužů na 15 kilometrů nenašel přemožitele. Domácí měli na stupních vítězů celý triumvirát, když Peťuškova doplnili Irek Zaripov a Alexandr Davidovič na stříbrné, respektive bronzové pozici.

Chtěl bych poděkovat celému svému týmu. Dokázali jsme to společně,“ vysekl nesobeckou poklonu ostatním ruský běžec.

První Brazilec v historii: 15. místo

Obrovský zájem vzbudila v tomto závodě historicky první brazilská účast na zimní paralympiádě. Fernando Rocha dokončil závod na 15. pozici, ale řekl, že si především váží toho, že může být prvním sportovcem své země, který na zimních Hrách startuje.

„Když jsem dojel do cíle, byl jsem neskonale pyšný. Jsem první člověk z Brazílie, který dokončil závod na zimní paralympiádě. Tohle všem ukazuje cestu, kterou jsem ušel. Věnuju se běhu na lyžích jen rok a půl, v Brazílii věru nemáme mnoho sněhu… a i tak jsem tady. Jsem tak hrdý na svou zemi!“ těšil výsledek, který by špičkovým běžcům na lyžích spíš vehnal slzy zklamání do očí, Fernanda Rochu.

Tereza Jelínková