Česká televize odvysílala v pátek 7. března 2013 v pořadu Studio 6 rozhovor se sportovním komentátorem ČT Jakubem Bažantem ze Soči. Ten v živém rozhovoru mj. zmínil, že zrakově handicapované lyžařce Anně Kulíškové nebylo umožněno v Rusku startovat, a obhájit tak bronz ze superobřího slalomu ve Vancouveru.

Takto podaná informace je však jednostranná a nezakládá se na pravdě, proto ji Český paralympijský výbor (ČPV) a Český svaz zrakově postižených sportovců (ČSZPS) tímto uvádějí na pravou míru.

Kulíšková, bronzová medailistka z předchozí zimní paralympiády v kanadském Vancouveru v roce 2010, podle J. Bažanta nedostala podporu k tomu, aby se mohla zúčastnit závodů evropského okruhu, protože byla na studijním pobytu v Kanadě. „Bohužel Anna Kulíšková nedostala podporu k tomu, aby se mohla zúčastnit – protože byla na studijním pobytu v Kanadě – závodů evropského okruhu. Takže by mohla změřit své síly a prostě tady není, což je podle mě velká škoda a chyba současně. Čili tuto medaili v žádném případě nemůže ani obhájit ani vylepšit,“ uvedl sportovní komentátor v živém vysílání.

Jenže ve skutečnosti handicapovaná lyžařka podporu od svého sportovního svazu měla. Koncem srpna 2012 měl ČSZPS připraven a zajištěn celkový plán její zimní přípravy, včetně vybavení a trenéra. Bronzová medailistka pak ale vedení svazu oznámila, že odlétá do Vancouveru na studijní pobyt.

„Anička nám to oznámila bohužel až těsně před svým odletem do zámoří. Ale protože jsme ji chtěli i nadále podporovat ve sportovních aktivitách, zajistili jsme jí přelet z Vancouveru do USA na oční klasifikaci. Ta byla nezbytná pro její účast na dalších závodech,“ rekapituluje tehdejší události prezident ČSZPS Jaroslav Pata.

„Jenže Aniččina představa byla, že za ní budeme do Vancouveru posílat trenéra a trasérku. To je ale z finančního hlediska absolutně nereálné. A po absolvování oční klasifikace vše utichlo,“ říká Pata.

Zpět do České republiky se měla Kulíšková vrátit vloni v srpnu. „Jenže místo ní přišel jen e-mail s dotazem, co by na to svaz řekl, kdyby ještě ve Vancouveru zůstala, že si tam našla práci jako masérka a že se nechce vracet. Co jsem jí na to měl odpovědět? Odepsal jsem jí, že je to její svobodné rozhodnutí. To je pravý důvod, proč Anička Kulíšková v Soči neobhajuje bronz z předchozí paralympiády, ne proto, že bychom jí to nechtěli umožnit,“ uzavírá prezident ČSZPS.