Britská alpská lyžařka Kelly Gallagherová vybojovala pro svou zemi první zlatou medaili na zimní paralympiádě v historii. Po pokaženém sjezdu zabodovala dnes v super-G a společně s trasérkou Charlotte Evansovou za sebou nechala všechny soupeřky. Britské duo společně s Francevovou dokázalo udržet mimo hru Slovenku Henrietu Farkašovou.

Je to skvělé… a zároveň se tomu těžko věří. Ve sjezdu jsem zajela strašně špatně, ale od té doby jsme tvrdě pracovaly, znamenalo to hlavně hodiny ježdění, ježdění, ježdění,“ přiblížila Kelly Gallagherová, která závodí v kategorii zrakově postižených žen.

Ruska Alexandra Francevová s trasérem Pavlem Zabotinem brali stříbro, další britská sjezdařka Jade Etheringtonová potom získala bronz.

„Doufala jsem v lepší výsledek, ale dnes nebylo úplně jednoduché zvládnout trať,“ posteskla si Francevová. Farkašová, obhájkyně zlata z Vancouveru, byla v super-G v Soči až čtvrtá.

Etheringtonová, která v neděli oslavila 23. narozeniny, tak rozšířila svou medailovou sbírku, ve sjezdu totiž brala stříbro – a byla to první paralympijská zimní medaile za 20 let.

„Je neuvěřitelné vyhrát medaili. Udělaly jsme tam s Caroline Powellovou (trasérkou) pár chyb, zítra budeme soustředěnější,“ slíbila Britka.

Francouzce Marii Bochetové by se už klidně mohlo přezdívat Golden Girl, po sjezdu totiž ovládla v kategorii stojících žen také super-G a vybojovala druhé zlato, před svojí krajankou Solene Jambaqueovou a Američankou Stephanie Jallenovou.

„Na velkých akcích je skvělá, teď stojí pravděpodobně na vrcholu své kariéry. Neplánovaly jsme, že bychom dojely první a druhá – dopadlo to prostě jen lépe, než o čem jsme mohly snít,“ komentovala výkon svůj a své reprezentační kolegyně Bochetová.

Bochetová si naplánovala, že chce v Soči získat zlato ze všech disciplín, stejně jako to dokázala na loňském mistrovství světa. O další nejcennější kov bude usilovat v úterý v superkombinaci, pak v pátek ve slalomu a v neděli v obřím slalomu.

V kategorii sedících žen vyhrála Němka Anna Schaffelhuberová, když za sebou nechala rakouskou spolufavoritku Claudii Löschovou, která v Soči skončila v této disciplíně druhá. Druhou medaili získala v Soči Američanka Laurie Stephensová, která má bronz.

Schaffelhuberová tak navázala na vítězství v nedělním sjezdu. Löschová, která je úřadující světovou šampionkou a ve Vancouveru vyhrála zlato, si chtěla spravit chuť po nevydařeném sjezdu, ale se stříbrnou medailí se jí to podařilo vlastně jen napůl.

Tereza Jelínková