Po jednodenní pauze se v Soči opět představí čeští sportovci. Svůj poslední zápas ve skupině mají před sebou sledge hokejisté, které od 17:00 českého času čeká zápas s Kanadou, horkým favoritem na celkové vítězství. Na sjezdovky v Rosa Chutor se vrací Patrik Hetmer s Miroslavem Máčalou i Oldřich Jelínek, které čeká superkombinace.

Už v 10 hodin dopoledne začíná první část lyžařské superkombinace. Hetmer s Máčalou i Jelínek se tak představí krátce po desáté hodině v super-G, první ze dvou disciplín kombinačního závodu. Pro Hetmera s Máčalou to je druhá šance dokončit svůj vůbec první paralympijský závod. Na největší sportovní události jsou totiž poprvé a v klasickém super-G, které se jelo v neděli, do cíle nedojeli.

My asi největší ambice máme v těch rychlých disciplínách. Uvidíme, jak superkombinace, tam by nám to mohlo vyjít. Nebo tedy aspoň doufáme, že nám to vyjde,“ prozrazuje před druhým paralympijským startem Patrik Hetmer, který s trasérem Máčalou do závodu nastoupí se startovním číslem 40.

Stejnou kombinaci, tedy super-G a slalom, pojede i Oldřich Jelínek. Ani on v neděli v prvním závodě na letošní zimní paralympiádě cílem neprojel. Šanci na reparát dostane už v úterý. „Super-G se v Česku moc trénovat nedá, takže jsem šel do závodu v podstatě ze dvou tréninků. Nemyslím si, že jsem jel zas tak špatně, ale ta trať mě dostala,“ prohlásil při hodnocení prvního startu. Podobně na tom byli i Hetmer s Máčalou, kteří v super-G nastoupili jen díky dodatečnému zařazení na startovní listinu, protože v sezóně nevyjeli dostatek bodů.

První část superkombinace startuje v 7:00 českého času, odpolední slalom je pak naplánován na 13:00.

Sledge hokejisté se pokusí o zázrak

Těžký úkol před sebou mají čeští sledge hokejisté. Pokud chtějí postoupit do semifinále a nespoléhat přitom na pomoc soupeřů, musí zkusit porazit Kanadu, jeden z nejsilnějších týmů světa. Pokud by naopak s „javorovými listy“ prohráli, dostalo by je do bojů o medaile jen vítězství Švédů nad Norskem v prodloužení nebo po samostatných nájezdech a zároveň porážka s Kanadou tak, aby měli lepší skóre, než skandinávští soupeři.

Porazit Kanadu není vůbec jednoduchý úkol. Kanaďané zatím ve dvou zápasech inkasovali jedinkrát, sami naopak soupeře pokořili hned čtrnácti brankami. Hlavním stavebním kamenem úspěchu tak bude zcela určitě obrana. To ví i gólman Michal Vápenka. „Je to jednoduchý – musíme vycházet z dobrý obrany a proměnit šance, který se tam občas naskytnou.“

To sice jednodušše zní, hůř se to ale provádí. Navíc produktivita českého týmu zatím v Soči není zrovna oslnivá. Češi sice v obou odehraných zápase své soupeře výrazně přestříleli, góly ze hry dali ale jen dva. Třetí branku přidal Krupička v samostatných nájezdech. „S ohledem na ty šance, který jsme tu už měli, se obávam, že budeme muset výrazně zlepšit produktivitu. Kanaďani nám toho tolik nedovolí,“ je si i Vápenka vědom, že jeho spoluhráči budou muset koncovku výrazně zlepšit.

Zápas začíná v 17:00 českého času a živě jej bude vysílat ČT sport.