Paralympijské hry v Soči se blíží teprve ke své polovině, prezident Mezinárodního paralympijského výboru (IPC) sir Philip Craven je nicméně už teď označil za extrémně úspěšné s tím, že „předčily všechna očekávání“. Dosud bylo prodáno více než 300 000 lístků, což dalece zastiňuje dosavadní rekord z Vancouveru (230 000), zároveň je na Hrách rekordních 508 novinářů a fotografů.

Paralympiáda v Soči začala minulý pátek nádherným zahajovacím ceremoniálem na Stadioně Fišt, za první tři dny viděla 28 medailových ceremoniálů.

„Hry v Soči překonávají naše očekávání v každé jednotlivé oblasti. Stavěli jsme tu na úspěchu z Londýna a společně s organizačním výborem jsme to dokázali. Výkony sportovců se posunuly na novou úroveň a počet talentů v zimních sportech je fantastický. Zpětnou vazbu od sportovců máme takovou, že zde zažívají nejlepší dny sportovního života,“ těší sira Philipa Cravena.

„Prodeje lístků jsou fantastické, překročení bariéry tří set tisíc je senzační. Vím, že organizační výbor pracuje na tom, aby zajistil nějakou extra kapacitu kvůli obrovskému zájmu. Ruští fanoušci si také zaslouží velký dík za to, že pomohli ze Soči udělat obrovský úspěch. Jejich hlasité fandění sportovce povzbuzuje – a co mě nejvíc těší, oni nepodporují jen ruské atlety, ale všechny sportovce ze 45 zúčastněných zemí,“ vysekl domácímu publiku poklonu Craven.

„Tohle je efekt, který paralympiáda má. Kamkoli přijde, má potenciál proměnit sportovní fanoušky ve fanoušky všech zemí a atletů. A to jsme teprve v půlce cesty, ještě hodně toho zbývá, včetně debutu snowboardistů v pátek.“

Organizační výbor už také oznámil, že Hry mohou vidět lidé v 76 zemích a státech, což přineslo paralympijskému marketingovému programu 95 milionů dolarů – a to je nový rekord.

„Pro úspěšné hry potřebujeme naše marketingové partnery a broadcastery, a já jsem rád, že v Soči je máme. Společnosti si postupně uvědomují výhody plynoucí z partnerství s paralympiádou a broadcasteři zase oceňují možnost vysílat velmi emotivní obrázky a inspirativní příběhy paralympioniků. Soči je na dobré cestě stát se nejlepšími Hrami v dosavadní historii,“ ocenil prezident IPC.

Tereza Jelínková