Déšť a hustá mlha změnily dnes na paralympiádě v Soči program alpských lyžařů. Kvůli přetrvávajícím nepříznivým podmínkám rozhodli organizátoři, že odloží super-G, kterým měla začínat superkombinace, na pátek, a dnes se jel pouze slalom. Ten zvládly absolvovat všechny kategorie mužů i žen, počasí se ale podepsalo na úspěšnosti závodníků.

V dnešním slalomu (první části superkombinace) zrakově postižených mužů byl nejrychlejší Rus Valerij Redkozubov, který o skoro čtyři vteřiny předstihl Miroslava Harause ze Slovenska. O další dvě vteřiny zpátky zůstal Gabriel Juan Gorce Yepes ze Španělska. Český pár Hetmer-Máčala dojel na sedmém místě sice s velkou ztrátou, ale i tak se jedná o úspěch a naši lyžaři mají dobře nakročeno k prvnímu slušnému výsledku na paralympiádě.

V kategorii stojících mužů zvládl náročné podmínky nejlépe šestnáctiletý domácí závodník Alexej Bugajev, druhý byl Kanaďan Braydon Luscombe a třetí Rakušan Matthias Lanzinger.

„Bylo to hodně těžké, hlavně kvůli počasí. Ale organizátoři zvládli trať připravit dobře, ta na můj výkon neměla vliv, závodíme ve všech možných podmínkách. Snažím se být připravený na všechno,“ říkal Bugajev.

Rakušan Roman Rabl byl nejrychlejší mezi sedícími muži, kousek za ním skončil ve slalomu Thomas Nolte z Německa, třetí byl Rablův krajan Philipp Bonadimanni. Oldřich Jelínek bohužel opět nedokončil, zařadil se tak mezi větší část sedících závodníků, kteří cílem neprojeli. Z 26 lyžařů na startovní listině dokončila první část superkombinace jen desítka.

Rusko má také vedoucí ženu v kategorii zrakově postižených závodnic, první část superkombinace zvládla nejlépe Aleksandra Francevová, druhý čas zajela Henrieta Farkašová ze Slovenska a třetí byla Australanka Melissa Perrineová.

Mezi sedícími ženami byla nejrychlejší Anna Schaffelhuberová z Německa před svou reprezentační kolegyní Annou-Lenou Forsterovou. Trio prvních tří v cíli doplnila Claudia Löschová z Rakouska.

Francouzka Marie Bochetová znovu hodila rukavici svým soupeřkám v kategorii stojících žen, když zaznamenala nejlepší čas, a už poněkolikáté v sezoně odsunula až na druhou příčku Němku Andreu Rothfussovou.

„Slalom je jenom půlka celkového času. Ale jsem velmi ráda, že jsem dojela do cíle, je to docela těžké, když vidíte jenom dvě nebo tři brány před sebou,“ připomněla nepřízeň počasí a hustou mlhu německá sjezdařka, která v cíli předčila třetí Stephanie Jallenovou z USA.

Před tím, než budou moci dokončit superkombinaci závodem v super-G, absolvují ale ženy zítra nejdřív samostatný závod ve slalomu – v něm získala Rothfussová ve Vancouveru stříbro, ale Bochetová tuto disciplínu ovládla vloni na mistrovství světa v La Molině.

Tereza Jelínková