Americká běžkyně na lyžích s ruskými kořeny Tatiana McFaddenová vybojovala svůj první cenný kov na zimních paralympijských hrách v Soči. Čtyřiadvacetiletá závodnice, která má mimo jiné deset paralympijských medailí z letních paralympiád z atletiky, dosáhla na stříbro v kilometrovém sprintu v kategorii sedících žen.

McFaddenová předvedla ve sprintu parádní finiš a bojovala dokonce o zlato, to ale nakonec o pouhou jednu desetinu sekundy získala Norka Mariann Marthinsenová. I přesto ukázala McFaddenová neskutečnou sílu, která jí na loňském mistrovství světa vynesla šest titulů mistryně světa.

„Připadalo mi to ne jako sprint, ale jako maraton… Byla jsem hodně nervózní, byl to dlouhý den. Musíte objet hodně kol a já jsem se snažila hlavně koncetrovat na finiš. Věděla jsem, že to bude extrémně těžké, takže jsem medaili vůbec nečekala. I tak jsem ale jela hned od startu na sto deset procent,“ uvedla Američanka, která za sebou nechala Rusku Martu Zaynullinovou, na niž zbyl bronz.

V kategorii zrakově postižených mužů předvedl úžasný výkon Kanaďan Brian McKeever, který dokázal vybojovat zlato přesto, že brzy po startu upadl a ztratil cenné vteřiny. Čtyřiatřicetiletý Kanaďan hned na začátku zakopl o svého vlastního traséra Grahama Nishikawu, ale dokázali se vrátit do závodu a vybojovat první pozici. Pro stříbro si dnes dojel Zebastian Modin ze Švédska, Rus Oleg Ponomarev byl třetí.

„Nezpanikařili jsme. Bylo to nepříjemné, ale když už se nám povedlo se zvednout, věděli jsme, že jsme zpátky v závodě,“ popisoval McKeever.

Rusko navýšilo svůj náskok v čele medailového pořadí národů, domácí sníh ruským závodníkům očividně svědčí. Roman Peťuškov získal v kategorii sedících mužů čtvrtou zlatou medaili, v cílové rovince bojoval tělo na tělo se svým devatenáctiletým krajanem Grigorym Muryginem, kterého nakonec „o prsa“ porazil. Třetí skončil Ukrajinec Maksym Yarovyi.

Švédská mistryně světa Helene Ripaová se nedostala z kvalifikace do hlavního závodu v závodě stojících žen. Ve finále získala titul paralympijské šampionky Ruska Anna Mileninová, když o pět vteřin porazila Ukrajinku Julii Batenkovou. Třetí skončila v kilometrovém sprintu další domácí závodnice Alena Kaufmanová.

Také mezi zrakově postiženými ženami dominovaly Rusky. Michalina Lysovová si pověsila na krk zlatou medaili, její krajanka Jelena Remizovová stříbro. Ruskou dvojici doplnila na stupních vítězů Ukrajinka Oksana Šiškovová.

Kategorii stojících mužů kompletně ovládli Rusové. Kirill Michajlov vylepšil svoje stříbro z Vancouveru na zlato ze Soči. Druhý dorazil do cíle těsně za ním Rushan Minnegulov a třetí Vladislav Lekomtcev.

„Jsem hrozně šťastný, byl to náklad na psychiku. Jeli jsme jenom ruské finále a pro mě je velmi těžké soupeřit s přáteli,“ usmíval se šťastný Michajlov.

Tereza Jelínková