V pátek 14. března mají čeští sportovci na zimní paralympiádě v Soči nabitý program. Představí se totiž lyžaři, sledge hokejisté i snowboardista. První přijde na řadu právě snowboardcrossař Tomáš Vaverka, po něm Hetmer s Máčalou v druhé části lyžařské superkombinace, večer pak sehrají hokejisté zápas o páté místo.

Hned do první disciplíny vkládají Češi velké naděje. V 6:30 ráno se totiž představí snowboardista Tomáš Vaverka, který se tak zúčastní premiéry snowboardingu na paralympiádách. Sám Vaverka by rád útočil na medaili, bude se ale muset poprat se silnou konkurencí Američanů.

„Tip na jeho umístění? Věřím mu, stojí na prkně dobře a dělá věci správně. Takže bedna by tam být měla,“ věří svému svěřenci úspěšný trenér Jakub Flejšar.

V 11:55 pak k druhé části lyžařské superkombinace nastoupí Hetmer s Máčalou. Po slalomu jim patří sedmé místo, na posun na vyšší pozice to ale vzhledem k velké ztrátě nevypadá. Oba lyžaři však můžou jet v klidu – svůj cíl, skončit aspoň jednou do desátého místa, se jim povedlo splnit ve čtvrtečním slalomu, když dojeli na devátém místě.

V 17:00 českého času se ve svém posledním vystoupení představí česká sledge hokejová reprezentace. Ta se po výhře nad Koreou utká s Itáli o celkové páté místo. Pátou příčku obsadili Češi i při své premiéře na paralympijských hrách před čtyřmi roky ve Vancouveru.

„Po zápase s Kanadou jsme zklamaní. Chtěli jsme tady hrát o medaili, tvrdě jsme na to trénovali, teď nás ale čeká jen souboj o páté místo,“ prozradil na závěr hodnocení zápasu Tomáš Kvoch, že v týmu je stále cítit hořkost z výsledků ve skupině.

Snowboardcross – Tomáš Vaverka

06:30

Superkombinace (super-G) – Patrik Hetmer+Miroslav Máčala

11:55

Sledge hokej – Česká republika vs. Itálie

17:00