Po dni volna vyvrcholí v pátek závody biatlonistů, a to kláním sportovců na dlouhých tratích. Rusové si přitom brousí zuby na další medaile, kterých až dosud posbírali v Soči 47 a s přehledem vedou pořadí národů. V prvních dvou soutěžních biatlonových dnech získalo Rusko 19 cenných kovů, z toho 8 zlatých. Na další pomýšlejí zejména Michalina Lysovová a Roman Peťuškov.

Lysovová chce v biatlonovém závodě zrakově postižených žen na 12,5 kilometru získat svoje třetí zlato v Soči. Její největší soupeřkou bude další ruská závodnice Julia Budalejevová a také Ukrajinka Oksana Šiškovová.

„Nemůžu slíbit, že zase získám zlato, ale určitě se o to pokusím,“ říkala Lysovová už po desetikilometrovém závodě, který vyhrála.

Peťuškov si na Hrách pověsil na krk nejcennější medaili už čtyřikrát, což ho dělá nejúspěšnějším sportovcem paralympiády. V pátek se pokusí získat pátou v závodě sedících mužů na 15 kilometrů, plány by mu ale mohl zhatit třeba Japonec Kozo Kubo nebo jiný Rus Grigory Murygin.

Velkou favoritkou na vítězství kategorie stojících žen bude Ruska Alena Kaufmanová, která v Soči vybojovala už dvě zlaté medaile. Soupeřit bude na trati hlavně s Ukrajinkami Oleksandrou Kononovou a Irynou Buiovou, kartami by ale mohla zamíchat i Maija Jarvelová z Finska.

V závodě sedících žen se očekává souboj tří biatlonistek – Němky Andrei Eskauové, její krajanky Anji Wickerové a Rusky Světlany Konovalovové. Eskauová vyjede na trať jako držitelka dvou zlatých a jedné stříbrné medaile.

Ve výborné formě je osmnáctiletý Azat Karachurin, který bude patřit k favoritům mezi stojícími muži, očekává se ale, že do cesty se mu postaví především Nils-Erik Ulset z Norska a Kanaďan Mark Arendz.

Parádní podívanou slibuje také závod zrakově postižených mužů, kde se střetnou vedle dalších domácí biatlonista Nikolaj Poluchin (s trasérem Andreyem Tokarevem) a Ukrajinec Vitalij Lukjaněnko (trasér Borys Babar).

Tereza Jelínková