Do čtvrtečního programu sjezdového lyžování se zapojili všichni čeští lyžaři, kteří jsou přítomni na ZPH v Soči. Nejlépe z nich dopadli Hetmer s Máčalou, kteří mezi zrakově handicapovanými dojeli na skvělém osmém místě. Vlajkonoš Loska skončil jednadvacátý, Oldřich Jelínek na monoski nedokončil druhé kolo.

Lyžaře ve čtvrtek odpoledne na svahu v Rosa Khutor čekal dvoukolový slalom. Všichni čeští lyžaři z prvního kola postoupili do toho druhého, které se jelo večer za umělého osvětlení.

Pro Hetmera s Máčalou se jednalo o první dokončený závod na zimních paralympijských hrách, navíc se jim podařilo splnit přání skončit do desátého místa v některém z paralympijských závodů. Česká dvojice přitom po prvním kole byla na 14. pozici ze šestnácti startujících, dobrý čas ve druhém kole a chyby soupeřů ji ale posunuly až na osmé místo.

„První kolo bylo pomalejší, ale pak jsme zrychlili a jsme spokojení, že jsme dojeli do cíle. Byl to těžký kopec,“ řekl Hetmer. Závod ovládl domácí závodník Redkozubov, do cíle druhého kola naopak nedojela slovenská naděje Jakub Krako.

Svůj první závod v Soči absolvoval vlajkonoš české výpravy Stanislav Loska, který v kategorii stojících obsadil 21. pozici ze 42 závodníků. Šestnáct lyžařů závod nedokončilo.

„Já jsem hlavně rád, že jsem vůbec dojel. Z toho jsem měl největší obavu, navíc s tou zraněnou nohou,“ prozradil po závodě zkušený závodník, majitel bronzové medaile z paralympiády v Lillehammeru v roce 1994.

Mezi sedícími se do závodu pustil Oldřich Jelínek, tomu se ale na rozbité trati nepodařilo dokončit druhé kolo. Zařadil se tak znovu mezi větší polovinu startovního pole sedících lyžařů, kteří do cíle nedojeli.

Foto: Martin Malý