Poslední utkání čekalo v pátek večer české sledge hokejisty v Šajba Aréně na zimních paralympijských hrách v Soči. Po výhře 2:0 nad Koreou se Češi utkali s Itálií, která si v napínavém zápase poradila se Švédy. Utkání se dlouho hrálo bez branek, první gól vstřelil až ve 32. minutě český kapitán Šafránek, druhým gólem pojistil vítězství Čechů Geier, třetí branku přidal Palát.

Souboj o páté místo nenabídl v první třetině příliš pohledný hokej. Bylo evidentní, že v důležitém zápase nikdo nechce první inkasovat. Do první velké šance se tak dostal po individuální šanci Rosa, který přebruslil Kvocha podél mantinelu, v zakončení si ale neporadil s Vápenkou. Češi odpověděli vzápětí, před brankovištěm dostal puk na hůl Motyčka, ale kotouč po jeho střele trefil jen levou tyčku branky!

V druhé polovině první části měli opět velkou šanci Italové. Fojtík za brankou ztratil puk, k němu se dostal Chiarotti, který pohotově branku objel a zakončoval, kotouč ale jen projel brankovištěm. Italského gólmana na druhé straně už do konce třetiny protáhla jen Kvochova střela, s tou si ale poradil a skóre se tak v úvodním dějství neměnilo.

Ani druhá třetina nepřinesla výraznější změnu v projevu obou týmů. Hodně byl na hřišti opět vidět Gianluigi Rosa, který svou rychlostí dělal českému týmu problémy. Do šance se ale opět dostal kapitán Chiarotti, který už dostal puk za Vápenku, kotouč ale zůstal před brankovou čárou a nakonec byla hra přerušena. Italové si pak zahráli i první přesilovou hru, příliš ze své početní výhody ale nevytěžili. Do šance se naopak dostali i Češi, kteří v závěru třetiny vytvořili tlak před brankou soupeře a po střele Geiera si vykoledovali i první přesilovou hru.

Co se nepovedlo za 30 minut, to zvládli Češi po 94 vteřinách třetí části. Kubeš z rohu poslal puk před branku, kde čekal nikým nehlídán Šafránek, který puk pohodlně zametl za záda italského gólmana – 1:0! Po chybě mohl odpovědět aktivní Rosa, jenže ve svém úniku byl dostihnut a nezakončil podle představ. Další komplikací pro český tým byl menší trest pro Bergera necelých osm minut před koncem třetí části, jenže Italům se v početní výhodě nepodařilo téměř ohrozit Vápenkovu branku.

V závěru základní hrací doby přišel očekávaný tlak Italů, kteří se nechtěli smířit s porážkou, jenže skórovat dokázali Češi. Geier se dvě minuty před koncem základní hrací doby ocitl sám před brankou, přehodil si puk na levou ruku a zavěsil – 2:0! V závěru ještě ten samý hráč poslal puk do prázdné branky potřetí a Češi tak mohli slavit!

Branky a nahrávky: 32. Šafránek (Kubeš), 44. Geier, 45. Geier

Česko: Vápenka (Hulín) – Kvoch, Kubeš, Hrbek, Motyčka, Berger – Geier, Hábl, Krupička, Šafránek, Fojtík, Palát, Raul

Itálie: Araudo (Stilliato ) – Rosa, Cavaliere, Balossetti, Condonelo – Planker, Winkler, Radice, Larch, Chiarotti, Macri, Stella, Depaoli, Corvinho, Leperdi, Kanestrin.