Ruský biatlonista a běžec na lyžích Roman Peťuškov je nejúspěšnějším sportovcem paralympijských her v Soči a sklízí obdiv soupeřů i fanoušků. Šestatřicetiletý atlet vybojoval z pěti startů pět zlatých medailí, tu poslední dnes v biatlonovém závodě sedících mužů na 15 kilometrů. Na stupních vítězů jej doprovodili dva kolegové z ruského týmu.

Peťuškov byl nejrychlejší z trojice Rusů, kteří se podělili o stupně vítězů. Stříbrnou pozici uhájil Grigory Murygin, bronzovou medaili si na krk pověsil Aleksandr Davidovič.

„Fanoušci na stadioně na mě křičeli, že ode mě chtějí páté zlato. To je důvod, proč jsem znovu vyhrál. Můj mentální trénink je jednoduchý, říkám si: musíš,“ popisoval Peťuškov se šťastným úsměvem v cíli.

Po dvou stříbrných dosáhl konečně na zlatou medaili Rus Nikolaj Poluchin, a to v patnáctikilometrovém závodě zrakově postižených mužů. Za ním se seřadili dva Ukrajinci – na stříbrné pozici Anatolij Kovalevskij a Vitalij Lukjaněnko.

„Konečně! Moje první paralympijská individuální zlatá medaile! Splnil jsem, co jsem před čtyřmi lety ve Vancouveru slíbil – vybojoval jsem na domácích Hrách zlato. Můj svaz a trenéři čekali na to, až vyhraju, od začátku paralympiády. Ale dělal jsem chyby. Dnes jsem se jim zkusil vyhnout a střílet s chladnou hlavou. Všechno to vyšlo, jak jsem si přál,“ jásal Poluchin.

V závodě stojících mužů zvítězil Ukrajinec Grygorij Vovčinskij a získal svou první medaili na Hrách. V cíli za sebou těsně nechal norskou hvězdu Nilse-Erika Ulseta i svého krajana Kirilla Michajlova.

Světlana Konovalová pokračuje ve své medailové sklizni, tentokrát vyhrála závod sedících žen na 12,5 kilometru. Přitom na mistrovství světa v roce 2013 skončila na této distanci až sedmá. Stupně vítězů doplnily Němka Anja Wickerová a bronzová Ukrajinka Olena Jurkovská.

Ruská a ukrajinská dominance se projevila i v závodě stojících biatlonistek, kde pro sebe uzurpovala zlato Ukrajinka Oleksandra Kononová před ruským duem Alena Kaufmanová, Natalia Bratiuková.

V kategorii zrakově postižených žen vyhrála Julia Budalejevová, která porazila další Rusku Michalinu Lysovovou. Bronzová medaile zbyla na Ukrajinku Oksanu Šiškovovou.

Tereza Jelínková