Ve dnech od 12. do 14. července se v bowlingové herně v pražském Hotelu Duo uskutečnilo již 17. mistrovství České republiky v bowlingu nevidomých. Pořadatelem republikového šampionátu byl Český svaz zrakově postižených sportovců.

Republikový šampionát v bowlingu se hrál na 2x šest her (jednotlivci, dvojice) a 1x čtyři hry (trojice) pro každého bowlingáři. Ženy a muži v jednotlivých kategoriích soutěžili dohromady, a ženy vždy obdržely bodový přípočet ve výši 40 (trojice) a 60 bodů (jednotlivci, dvojice). Letošní ročník přinesl hodně překvapivé a zajímavé výsledky. 

V kategorii B1 úplně nevidomých bowlingářů překvapivě a zaslouženě zvítězil Ivo Budil z TJ Zora Praha s celkovým ziskem 713 bodů. Stříbrnou medaili se odvezl z Prahy Jaroslav Turčyn z BC Bowlingzone Blinds se ziskem 689 bodů. Jeho oddílový kolega Michal Krch si na krk pověsil bronzovou medaili díky 672 bodů.

V kategorii B2 putovala zlatá medaile na Jižní Moravu, konkrétně do oddílu TJ Jiskra Kyjov. Výkonem 1 063 bodů si ji vyházel Jaromír Hasala. 963 bodů potom stačilo na zisk stříbrné medaile pro Karla Macháčka z klubu SK Slavia Praha OZP. Bronzová medaile rovněž zůstala v Praze a na stupních vítězů se objevila první žena. Petra Poláková z TJ Zora Praha naházela celkem 752 bodů, díky bodovému přípočtu ve výši 60 bodů činil její zisk celkem 812 bodů a díky tomuto výkonu si odnesla bronzovou medaili.

V kategorií B3 jsme se také dočkali první zlaté medaile pro ženu bowlingářku. Věra Macháčková z SK Slavia Praha OZP naházela celkem 1036 bodů a díky připočteným 60 bodům její výsledek činil celkem 1096 bodů, čímž dosáhla na vítězství v kategorií B3. Ani stříbrná medaile neopustila Prahu o jediný medailový počin z kategorie jednotlivců pro klub BSC Praha se postaral Roman Matouš, který naházel celkem 988 bodů. Bronzovou medaili si z pražského Proseku odvezl Josef Gruncl z BC Bowlingzone Blinds se ziskem 978 bodů.

Dva sportovci se také představili ve speciální kategorii TPB8/9, což je kategorie zdravotně postižených. Zlato si vybojovala Magdaléna Mizerová z BC Bowlingzone Blinds se ziskem 646 bodů, s přípočtem 60 bodů to činilo celkem 706 bodů. Stříbrná medaile putovala do SK Slavia Praha OZP zásluhou Tomáše Kochmana, který naházel celkem 699 bodů.

Kromě kategorie jednotlivců se republikové tituly rozdělovaly i v kategoriích dvojic a trojic, výsledky těchto kategorií najdete v kompletních výsledcích zde.

Součtem všech bodů z těchto tří kategorií se pak ještě udělovaly medaile v kategorii All Events.

V kategorii B1 celkové pořadí ovládl se ziskem 1859 bodů Jaroslav Turčyn z BC Bowlingzone Blinds. Na 2. místě se umístil Ivo Budil s celkovým ziskem 1799 bodů z TJ Zora Praha. A třetí místo připadá Michalu Krchovi z BC Bowlingzone Blinds.

V kategorii B2 pak bylo pořadí následující: na prvním místě se umístil Jaromír Hasala z TJ Jiskra Kyjov s celkovým ziskem 2678 bodů. Na stříbrné příčce byl Karel Macháček z pražské Slavie, který nasbíral celkem 2410 bodů. Bronzovou pozici pak obsadila Petra Poláková z TJ Zora Praha se ziskem 2163 bodů.

V poslední kategorii republikové šampionátu mezi zrakově handicapovanými tedy v kategorii B3 zůstala zlatá medaile v našem hlavním městě. Věra Macháčková ze Slavie Praha získala celkem 2925 bodů a tím se odnesla zlato. Stříbrná medaile také zůstala v Praze a putovala do klubu BSC Praha. Roman Matouš ziskem 2633 bodů skončil na druhém místě. Bronzová medaile putovala na krk Josefa Gruncla z oddílu BC Bowlingzone Blinds, když získal celkově 2612 bodů.

Takové tedy bylo 17. mistrovství České republiky v bowlingu nevidomých a přidružené kategorie tělesně postižených.

Kompletní výsledky ZDE.

Zdroj a foto: Český svaz zrakově postižených sportovců