Poslední červnový den dosáhl český paratriatlonista významného sportovního úspěchu na závodě IRONMAN 70.3 Luxembourg. Svým jubilejním padesátým startem v polovičním ironmanu nejen že zvítězil v kategorii handicap, ale zároveň se kvalifikoval na prestižní IRONMAN World Championship Kona na Havaji.

Tománek (narozen 30. června 1987) popsal nedělní lucemburský závod (1,9 km plavání – 90 km cyklistika – 21,1 km běh) jako nejlepší narozeninový dárek, který si mohl nadělit.

Silné bouřky těsně před startem závodu sice přinesly nejistotu, zda se závod vůbec uskuteční, ale organizátorům se podařilo situaci zvládnout. V konkurenci pěti Handcycle Athlete se Tománek od začátku ujal vedení a cílovou pásku protnul v čase 5:25:46 hodiny.

Během poslední fáze přípravy šlo vše podle plánu a na závod jsem byl dokonale fyzicky i psychicky naladěn,“ uvedl Tománek. „Známá destinace také mnoho ulehčila, ale rozhodující byla má maximální koncentrace na cíl, kterou jsem udržel až do finiše.“

V průběhu závodu čelil Tománek náročným podmínkám v podobě deště a mokré trati. Naštěstí se vyhnul technickým problémům a v jednotlivých disciplínách podal skvělý výkon. Plavání v řece Moselle, které za normálních okolností patří ke klidnějším, bylo tentokrát ztíženo zvýšeným průtokem vody. I přes to dokázal dokončit plaveckou část na první pozici s časem 36:14 minuty, čímž vytvořil psychologický tlak na soupeře.

Cyklistická část závodu přinesla další úspěch. Po prvních 10 kilometrech Tománek zlikvidoval náskok svého belgického soupeře a po 20 kilometrech již vedl o pět minut. „Jakmile se začalo stoupat, zvýšil jsem intenzitu a dramaticky zvyšoval náskok na soupeře,“ popsal svou strategii Tománek. S časem 3:31:58 hodiny ukončil cyklistiku s výrazným náskokem.

Běžecká část, dlouhá 21,1 kilometru, byla pro Tománka téměř ideální. I přes drobné zpomalení způsobené nehandicapovanými běžci a úzkými pasážemi, dokončil běh za 1:04:54 hodiny. „Má chuť byla obrovská a od prvních kilometrů jsem jel jeden ze svých nejrychlejších běhů. Ano, občas mě zpomalili nehandicapovaní běžci a v úzkých pasážích jsem nešel do rizika, ale tempo bylo pořád skvělé,“ dodal Tománek.

Triumf na IRONMAN 70.3 Luxembourg a následná kvalifikace na říjnový IRONMAN World Championship Kona představuje pro Tománka dle vlastních slov jeden z nejvýznamnějších momentů jeho sportovní kariéry.

Zdroj a foto: Jan Tománek