Na evropském atletickém šampionátu sportovců s mentálním postižením ve švédské Uppsale vybojovali čeští atleti fantastických 12 medailí, z toho hned šest zlatých!

Díky podpoře českých sponzorů a finanční sbírce se od 13. do 15. června mohlo mistrovství Evropy Virtus účastnit celkem šest atletů, kteří si v mezinárodní konkurenci zlepšovali osobní rekordy a všichni si domů přivezli alespoň jedno ocenění.

Michala Petříková (PSK Olymp Praha) zvítězila v běhu na 100 m, ve skoku do dálky a v ženském trojboji. Veronika Nášelová (Atletika Holešov) ve vrhu koulí a hodu oštěpem a Kateřina Loosová (PSK Olymp Praha) skončila třetí v běhu na 200 metrů. Tyto atletky sdružené v České federaci sportovců s Downovým syndromem (ČeFeS Down z.s) pak spolu s Magdalenou Sailerovou získaly pro Českou republiku zlatou medaili také v běhu na 4 x 100 metrů.

Martina Absolonová ze Sokolu Vinohrady vybojovala evropské stříbro v běhu na 400 metrů překážek, Pavlína Absolonová pak bronz v běhu na 1500 metrů. Na stadionu IFU Arena v Uppsale překvapil také David Vodstrčil (PSK Olymp Praha, ČeFeS Down z.s), který skončil druhý ve skoku do dálky, třetí v hodu oštěpem a bronzovou medaili vybojoval také v trojboji mužů.

Čeští sportovci s mentálním postižením překonali ve Švédsku nejméně jeden český rekord a rankové listiny ukazují, že jejich výkony jsou srovnatelné se světovou špičkou. Rádi bychom tímto za ně a za Českou federaci sportovců s Downovým syndromem (ČeFeS Down z.s.) poděkovali sponzorům, kteří českým atletům umožňují trénovat doma, poměřit síly v mezinárodních soutěžích, a inspirovat tak další sportovce s mentálním postižením.

Soutěže se účastnilo celkem 165 závodníků ze 13 zemí a vedle početných delegací Francie, Polska a Španělska získali nejvíce medailí sportovci z Itálie, Ukrajiny a Turecka.

Zdroj a foto: České federace sportovců s Downovým syndromem