V české výpravě na zimích paralympijských hrách v Soči najdeme jediného zrakově postiženého sportovce. Je jím lyžař Patrik Hetmer (na fotce uprostřed), který závodí společně se svým trasérem Miroslavem Máčalou (vpravo). V Soči se představí v super-G, superkombinaci, obřím slalomu i klasickém slalomu.

Lyžařská dvojice si zatím svůj pobyt v Soči užívá. Pro Hetmera s Máčalou se jedná o první podnik podobného rozměru. „My jedeme na první paralympiádu, je to vlastně první opravdu velká akce. Byli jsme zatím jen na menších závodech, kde se nám povedlo vyjet účast v Soči,“ popisuje Hetmer vlastně celou společnou závodní kariéru, která trvá teprve dva roky.

„S Mírou jezdíme druhým rokem, ale známe se od šesti let,“ vysvětluje lyžař s postižením zraku. „Jak Patrik říkal, od malička lyžujeme, takže když se s tímhle ozval, vůbec jsem o tom nepřemýšlel,“ doplňuje svého kolegu Máčala.

Po dvou letech tak přichází vrcholná akce, začátky ale byly složité. „Na prvních závodech, které jsme jeli, jsme ještě neměli mikrofony. Míra mi jen ukazoval rukou nějaké signály. Když si to teď představím, je to šílené,“ vzpomíná s úsměvem Patrik Hetmer. „Dřív jsem se každých pět vteřin otáčel a kontroloval ho, teď už podle té komunikace vím, jak na tom je,“ dodává jeho trasér.

Tyhle časy jsou ale pryč a v Soči se nakonec oba dva dočkají startu i v super-G a superkombinaci, přestože nezískali potřebný počet bodů. Uspěli ale s žádostí, a tak je první start čeká už 9. března. „Když budeme v nějaké disciplíně do desátého místa, tak to bude úspěch,“ přeje si Hetmer umístění v první desítce.

„Zatím jsme moc nejezdili ty rychlé disciplíny, ale myslím, že ten superobří slalom by nám mohl sedět,“ tuší Máčala, že i vzhledem k parťákově handicapu má dvojice větší šanci právě v super-G. Hetmer má totiž u obou očí zúžené zorné pole na pouhé čtyři stupně. „Ve slalomu vidí Patrik tak akorát moje záda a je to náročnější,“ zakončuje společný rozhovor Miroslav Máčala, trasér Patrika Hetmera.

Text i foto: Lukáš Kratochvíl