Na životní úspěch dosáhl český reprezentant na právě probíhajícím mistrovství světa v atletice. Aleš Kisý v Dubaji zazářil ve vrhu koulí v kategorii F53 a po zamotaném průběhu celého závodu oslavil zisk zlaté medaile.

Dramatický – ne-li přímo nervydrásající – průběh finálového závodu se šťastnou koncovkou pro české národní barvy se odehrál na MS v Dubaji v koulařském sektoru. Přitom po skončení sobotního finále to na zisk cenného kovu pro Kisého moc nevypadalo. Ve výsledkové listině figuroval nejprve až na „bramborové“ čtvrté příčce a už se zdálo, že český reprezentant neprolomí smůlu z dřívějších světových šampionátů, ze kterých si v minulosti přivezl po dvou bronzových medailích.

V Dubaji měl po skončení závodu uznané pouze dva pokusy ze šesti. Ten nejdelší – v pořadí čtvrtý – měl hodnotu 7,30 metrů. Na medaili však Kisému scházelo 11 centimetrů… Průběh finále ovšem doprovázela řada technických nedokonalostí a konečné výsledky byly na popud české výpravy znovu přezkoumány.

„Podali jsme protest a rozhodčí anulovali výsledky. Potom si celý závod prohlíželi na videu a změnili rozhodnutí hlavního rozhodčí, který chyboval při posuzování správnosti vrhů. Většinu červených praporků uznali za bílé, takže i některé moje pokusy byly platné,“ přiblížil situaci Aleš Kisý.

Trutnovskému koulaři se tak najednou započítával do výsledků i jeho nejdelší výkon, který předvedl závěrečným vrhem – 7,93 metrů. Nejlepší výkon sezony, ale hlavně nejlepší výkon finále! Český reprezentant tedy dosáhl na největší sportovní úspěch v rámci své bohaté kariéry a díky zlatu z Dubaje si zajistil účast na nadcházejících paralympijských hrách, které se uskuteční příští rok v Tokiu.

Konečné pořadí, vrh koulí kategorie F53 na MS v Dubaji:

1. místo – Aleš Kisý (ČR) 7,93 m
2. místo – Scot Severn (USA) 7,77 m
3. místo – Alizera Mokhtari Hemani (Írán) 7,64 m

Text: Martin Steinbach
Zdroj a foto: ČATHS a Trutnovinky