11. března – Para hokejová reprezentace se nedokázala oklepat ze čtvrtfinálového vyřazení a prohrála i dnešní zápas o umístění s Itálií. Český tým vedl ještě 12 vteřin před koncem základní hrací doby 3:2, ale nakonec se z výhry radoval soupeř. Italové tak vybojovali konečné páté místo, na výběr České republiky zbyla šestá příčka.

První třetinu zahájili aktivněji naši soupeři z Itálie. Hned v úvodních vteřinách musel zasahovat Vápenka a zanedlouho poté hrál náš protivník přesilovou hru. Provinil se mladičký Filip Veselý a tým z jižní Evropy stále ohrožoval českého brankáře. Mírně pozměněná sestava našeho týmu měla ze začátku utkání mírný problém se sehraností.

Výkon českého výběru se ale postupně zlepšoval. Šance přibývaly a tým kolem kapitána Pavla Kubeše získával čím dál větší převahu. Ani jedna branka však do konce první třetiny nepadla, a tak se do kabin šlo za nerozhodného skóre 0:0.

Druhá část zápasu se nesla v podobném duchu jako úvodní patnáctiminutovka. Utkání se nehrálo v takovém tempu jako například předchozí zápasy českého výběru proti Číně. K vidění byly spíše souboje a náznaky šancí. Tu největší měl v polovině druhé třetiny italský tým, Vápenka však předvedl fantastický zákrok ramenem a svůj tým podržel.

Ve 24. minutě přišla pohroma pro český tým v podobě první inkasované branky. Početní převahu po vyloučení Novotného využil nejlepší hráč Italů Gianluigi Rosa – 0:1. Tato branka však český tým vyburcovala ještě k větší aktivitě. Našim hráčům se vyplatila důrazná hra v jejich vlastní přesilovce, když na 1:1 vyrovnal Alex Ohar. Tento stav vydržel i po třiceti minutách.

Do vedení se čeští hráči dostali v 37. minutě. Obrovskou šanci Filipa Veselého zhatil nedovoleným způsobem italský obránce a nařízené trestné střílení bezpečně proměnil Miroslav Novotný. Vedení 2:1 si však svěřenci trenérského dua Novotný-Szturc dlouho nepohlídali. Aktivní Rosa doklepl Vápenkou vyražený kotouč a stav byl znovu nerozhodný.

Vyrovnanou bitvu zdánlivě rozhodl 45 vteřin před koncem základní hrací doby Michal Geier, jenže za dalších 30 vteřin bylo opět srovnáno. Výsledek 3:3 vydržel až do prodloužení. V něm českým fanouškům hned za začátku pořádně zatrnulo, když Rosa nastřelil tyčku brány Michala Vápenky.

Češi nepředváděli dobrou hru, vázla rozerávka a Italové šikovně využívali rozhozeného výkonu našich reprezentantů. Rosa opět jel sám do zakončení, Vápenka předvedl jeden z nejefektivnějších zákroků celého turnaje a stále tak držel naděje českého celku na výhru.

Italové ale byli v prodloužení výrazně lepším týmem, což nakonec i dokázali přetavit ve vítězný gól. Ten vsítil Deapoli a zajistil tak pro Itálii páté místo na Zimních paralympijských hrách v Pekingu. Česká republika za sebou nechala jen Slovensko a skončila šestá.

Text: Martin Steinbach
Foto: Jan Malý