Kalendářní rok 2024 se bude točit hlavně okolo paralympiády v Paříži. Ale fanoušci parasportu jako takového se mohou těšit na mnohem víc.

Už v březnu se se světovou špičkou poměří naši curleři, kteří se loňským umístěním na osmém místě udrželi v elitní kategorii A, což letos určitě budou chtít ještě překonat. Mistrovství světa hostí od 2. do 16. března korejský Gangneung a my fandit budeme našemu reprezentačnímu týmu, jenž bude usilovat o co nejlepší výsledek, který ho udrží ve výkonnostní skupině a tím i přiblíží k účasti na paralympijských hrách v Turíně v roce 2026.

V dubnu a v květnu zabojuje o kvalifikaci do Paříže veslař Tomáš Nevěčný, který se představí na kvalifikačních závodech nejprve od 25. do 28. dubna v Maďarsku a pak od 19. do 21. května ve Švýcarsku. Vodní kanál v maďarském Szegedu okusí také kanoista Miroslav Šperk, který se tam od 9. do 11. května zúčastní mistrovství světa.

Za pozornost stojí také mistrovství Evropy v plavání, které se koná od 21. do 27. dubna na Madeiře i s našimi paralympijskými nadějemi v čele s Arnoštem Petráčkem, Vendulou Duškovou či mistrem světa z roku 2023 Davidem Kratochvílem. 

Fanoušci atletiky by si měli do kalendářů poznamenat termín 12. až 26. května, kdy naše tradičně silná výprava sportovců odletí na mistrovství světa v Kóbe v Japonsku. Ve výpravě by neměli chybět ani zkušené paralympioničky Anna Luxová, Eva Berná nebo Tereza Jakschová.

Dočkají se i ti, kteří dávají přednost zimním a kolektivním sportům. Na přelomu května a června vyrazí na mistrovství světa v Kanadě naši para hokejisté, kteří budou chtít minimálně navázat na historický bronz z loňského šampionátu. 

První červnový týden bude patřit našim reprezentantům ve střelbě a v trapu, kteří odcestují do Španělska na mistrovství světa spojené s mistrovstvím Evropy.

Vrchol sezony vypukne na konci léta. Od 28. srpna do 8. září se konají Letní paralympijské hry v Paříži. A česká výprava má na co navazovat – z posledních her Tokiu totiž přivezla celkem osm medailí, z nichž byly dvě zlaté. Jistou účast mají už naši atleti, boccisté, cyklisté, lukostřelci a plavci o další kvalifikační místa budou bojovat mimo uvedených sportů i jezdci, stolní tenisté, střelci, kanoisté a veslaři.

Významná akce s cílem přiblížit sport handicapovaných širšímu publiku proběhne na konci září, kdy Curych hostí mistrovství světa v cyklistice. Vůbec poprvé bude totiž spojené s mistrovstvím světa v para cyklistice a u něčeho takového nemohou naši reprezentanti chybět.

Kromě sportovních akcí proběhne také letos udělování Cen Českého paralympijského výboru (9. dubna). To bude v tomto roce obzvláště slavnostní, protože ČPV slaví 30 let od svého vzniku. 

Text: Ota Černý
Foto: IPC