Jedinečné umělecké dílo, jehož součástí je i malý kousek nejikoničtějšího pařížského monumentu. Tak by se daly charakterizovat medaile, o které budou na letošních olympijských a paralympijských hrách usilovat sportovci z celého světa.

Design medailí pro letošní hry v Paříži dostal na starost francouzský klenotnický a hodinářský dům Chaumet a přistoupil k němu s neuvěřitelným citem pro detail. Na přední straně paralympijských medailí je graficky znázorněný pohled na ikonu Paříže, Eiffelovu věž, z nezvyklé perspektivy. Naprostým unikátem je pak zadní strana, do níž je zakomponováno 18g železa právě z Eiffelovy věže.

 „Eiffelova věž, dcera Paříže a dějiště významných světových událostí, musela být využita, aby sportovci získali nezapomenutelnou památku na Paříž. Díky tomuto unikátnímu kovu má medaile historickou hodnotu a je poklonou Pierru de Coubertinovi, který byl jako současník Gustava Eiffela jedním z posledních lidí, kteří mohli navštívit věž ještě před jejím otevřením,“ uvedl k zakomponování tohoto jedinečného detailu Jean-François Martins, prezident společnosti zajišťující provoz Eiffelovy věže v Paříži.

Zajímavým detailem je u paralympijských medailí také využití braillova písma a speciálního drážkování po okrajích, které umožňuje rozpoznání medailí i po hmatu a připomíná dalšího významného francouzského vynálezce Louise Brailla.

Organizátoři nechali vyhotovit celkem 5 084 medailí, zlaté a stříbrné váží přes půl kilogramu a v průměru mají osm a půl centimetru. Držet palce našim reprezentantům, aby některou z nich z Paříže přivezli, budeme moci už od 28. srpna.

Text: Ota Černý