Loni v létě se coby teenager stal mistrem světa v závodě na 400 metrů volným způsobem. Teď se David Kratochvíl dočkal sladké odměny. Paraplavec se zrakovým handicapem kraloval galavečeru Ceny Českého paralympijského výboru a po zásluze se premiérově stal parasportovcem roku 2023.

Mladík z Tachovska si životní zlato vyplaval na MS v Manchesteru až v posledních metrech. „Nevěděl jsem, jak jsem dopadl. Až taťka mi řekl výsledek. Nadšením jsem křičel přes celý bazén,“ popisoval Kratochvíl svůj úspěch. Talentovaný plavec se tak rázem stal žhavým želízkem v ohni i pro další mezinárodní akce, cenné kovy může přidat už na dubnovém ME na Madeiře a hlavně na samotné paralympiádě v Paříži.

„Když jsme na vyhlášení jeli, čekal jsem třeba tak sedmé místo, tohle vůbec ne. Je to neuvěřitelné, opravdu jsem to vůbec nečekal, děkuju moc všem,“ zářil Kratochvíl. 

Kratochvíla na stupních vítězů doprovodila stříbrná tricyklistka Pavlína Vejvodová (dvě zlaté medile na MS, zlato na ME) a bronzový lukostřelec David Drahonínský (na MS bronz v jednotlivcích a zlato v týmech). Vyhlašovanou elitní sedmičku pak doplnila plavkyně Agáta Koupilová, atlet Aleš Kisý, lukostřelkyně Šárka Pultar Musilová a loňský vítěz ankety plavec Arnošt Petráček.

Na galavečeru, který hostil pražský Clarion Congress Hotel, se vyhlašovaly také doprovodné kategorie. Kolektivem roku se stal český parahokejový tým, ten loni na MS v Kanadě vybojoval historickou bronzovou medaili. 

Objevem roku se stal tricyklista Jindřich Mašín (bronzový na ME), ceny za mimořádný výkon se dočkali Karolína Anna Möckl Dvořáčková a Jan Kohout (paradance). Za přínos parasportu byl oceněný Roman Herink, otec českého parahokeje.

O tři členy se rozrostla Síň slávy, zařazení mezi legendy se dočkali Martin Kovář (čtyřnásobný paralympijský šampion, mistr světa a bývalý světový rekordman v paraplavání), Roman Gronský (dvojnásobný paralympijský šampion z Arnhemu 1980 v paraplavání a dlouholetý funkcionář) a Kateřina Šromová, rozená Teplá (pětinásobná paralympijská šampionka v lyžování).

CENY ČESKÉHO PARALYMPIJSKÉHO VÝBORU 2023

TOP 7
1. místo: David Kratochvíl, plavání
2. místo: Pavlína Vejvodová, cyklistika
3. místo: David Drahonínský, lukostřelba
4. místo: Agáta Koupilová, plavání
5. místo: Aleš Kisý, atletika
6. místo: Šárka Pultar Musilová, lukostřelba 
7. místo: Arnošt Petráček, plavání

KOLEKTIV ROKU
Český parahokejový tým

MIMOŘÁDNÝ PARASPORTOVNÍ VÝKON
Karolína Anna Möckl Dvořáčková a Jan Kohout (paradance) 

OBJEV ROKU
Jindřich Mašín (cyklistika) 

PŘÍNOS PARASPORTU
Roman Herink, zakladatel parahokeje (sledge hokeje) v ČR

SÍŇ SLÁVY
Martin Kovář
Roman Gronský
Kateřina Šromová

Text: Tadeáš Mahel
Foto: Jan Malý