Český alpský lyžař Patrik Hetmer si může do kolonky životních sportovních úspěchů zapsat nový řádek. Společně se svým trasérem Miroslavem Máčalou totiž vyhráli mistrovství Ameriky v kategorii zrakově postižených mužů. Ani tento výsledek jim však zatím nezaručuje start v rychlostních disciplínách na paralympiádě.

Kromě toho zajeli Hetmer s Máčalou skvěle ještě v předcházejících závodech v Aspenu, kde se konal NORAM CUP, tedy Severoamerický pohár. Zde společně vybojovali druhé místo ve sjezdu, superobřím slalomu a superkombinaci.

Na mistrovství Ameriky bodovala česká dvojice v Aspenu znovu – ve sjezdu zajeli druhý nejrychlejší čas, lepší byl jen americký reprezentant Mark Bathum, a v superobřím slalomu dokonce nenašli Češi přemožitele.

České duo už má jistou účast na paralympiádě v Soči ve slalomu a obřím slalomu a velmi blízko je teď k tomu, aby v Rusku jelo i rychlostní disciplíny.

„Chybí nám jen čtyři body, takže budeme žádat o divoké karty. Už dřív jsme pustili ven, že máme rychlostní disciplíny v Soči jisté, ale vycházeli jsme z mylných informací o potřebných bodech. Snad to vyjde takhle,“ přeje si Patrik Hetmer, který absolvuje v Soči paralympijskou premiéru.

Tereza Jelínková