Ziskem tří zlatých, dvou stříbrných a jedné bronzové medaile pro Českou republiku skončily letošní Global Games v Itálii. Naši reprezentanti se účastnili soutěží v atletice, tenisu, cyklistice a plavání a ze všech čtyř sportů přivážejí cenné kovy.

Všechny tři zlaté medaile získali naši tenisté. Tým ve složení Ondřej Sedliský a Jiří Jerhot nejprve vyhrál soutěž družstev a poté zvítězil ve čtyřhře v soutěži jednotlivců. Ondřej Sedliský se stal absolutním vítězem i ve dvouhře.

Stříbrnou medaili vybojovala v sedmiboji Veronika Skuhrovská. Tato patnáctiletá závodnice předvedla obdivuhodný výkon na to, že Global Games byly jejím prvním mezinárodním kláním a byla zde teprve klasifikována.

Pro druhé české stříbro dojel Dalibor Havelka v cyklistické časovce na 10km. Dalibor startoval také v silničním závodě, kde skončil na smolné čtvrté příčce.

Bronzovou medaili vyplavala v závodním bazénu Adéla Míková na trati 400m polohový závod. Hodnotu tohoto kovu zvyšuje skutečnost, že plavecký program byl hodně nahuštěný a tím i značně vyčerpávající a Adéla v den, kdy získala bronz, startovala ještě v disciplínách 50m volný způsob, 200m polohový závod a 200m volný způsob.

Právě skončené Global Games byly teprve třetí v pořadí. Vznikly jako náhrada za nemožnost startovat na paralympijských hrách po roce 2000, kdy byli sportovci s intelektuálním znevýhodněním ze všech sportovních akcí pořádaných Mezinárodním paralympijským výborem (IPC) včetně paralympijských her vyloučeni. Důvodem byl start nehandicapovaného novináře v basketbalovém týmu Španělska, ke kterému se přiznal sérií článků zveřejněných po skončení paralympiády.

Na letních Paralympijských hrách v Londýně v roce 2012 však mentálně znevýhodnění sportovci již startovat budou, i když jen v atletice, plavání a stolním tenise. Značně okleštěná má být i startovní listina.

K organizaci letošních Global Games se vyjádřil vedoucí výpravy Pavel Svoboda: „ Ubytování bylo skvělé a sportoviště připravená. Jednotlivé sporty ale byly umístěny v několika střediscích, například cyklistika byla vzdálena 100km od místa, kde jsem bydlel já jako vedoucí výpravy a to poněkud kazilo pocit sounáležitosti sportovců a ztěžovalo práci realizačním týmům.“ V průběhu her se vyskytly i potíže s výsledkovým servisem a některé výsledky nejsou na oficiálních stránkách zveřejněny dosud.