Na kompletní sbírku medailových úspěchů dosáhla dvacetičlenná reprezentační výprava České republiky, která se ve dnech 29. a 30. srpna zúčastnila série World Para Athletics Grand Prix PARIS 2019. Naši para sportovci přivezli domů celkem osm cenných kovů.

Česká výprava vyrazila do Paříže bojovat nejen o co nejlepší výkony v rámci série Grand Prix, ale také o možnost kvalifikace na blížící se mistrovství světa v Dubaji. Jediný zlatý úspěch zaznamenal František Serbus (F32), který ve své kategorii v hodu kuželkou nedal soupeřům šanci. Zaskvěla se také zkušená Miroslava Obrová, která nejprve v hodu diskem (F56/57) obsadila výborné druhé místo a ve své druhé disciplíně – hod oštěpem (F54/56) – překonala nejen osobní, ale také český národní rekord, který má nyní hodnotu 15,71 metrů. Tento výkon nakonec stačil na celkové páté místo.

Pozadu nezůstal ani koulař/oštěpař Aleš Kisý, jemuž se jako jedinému členovi výpravy podařilo získat dva cenné kovy. V obou svých kategoriích útočil na nejvyšší příčky, ale nekonec se musel spokojit „pouze“ se dvěma stříbrnými medailemi. „Jsem překvapen ze svých výsledků. Vzhledem ke zdravotnímu stavu jsem rád, že to dopadlo tak, jak to dopadlo. Je to výborná motivace pro nadcházející mistrovství světa,“ hodnotí své působení v Paříži český atlet.

První medaile pro české národní barvy však na Grand Prix ve čtvrtek 29. srpna získali Tereza Jakschová a Filip Vartoň. Naše sprinterka na 100 metrů si ve své kategorii T47 doběhla pro bronz a závody v Paříži hodnotila pozitivně: „V současné době s trenérem Kotroušem ladíme formu na nadcházející šampionát v Dubaji. Paříž pro mě byla příjemným zpestřením. Běh na 100 metrů se mi podařil lépe než dvoustovka, i když finální čas byl pod mé maximální možnosti.“ Filip Vartoň v hodu diskem (F51/52) přidal ve stejný den taktéž třetí místo.

A aby těch třetích míst nebylo málo, tak další bronzové úspěchy se postarali Jan Vaněk (F51) a Anna Muziková (F31/34/53), oba shodně v hodu kuželkou.

Česká výprava disponovala také několika nováčky, kteří obstojně reprezentovali a například Matěj Doležel (F33) ve vrhu koulí výkonem 6,80 metrů pokořil limit na mistrovství světa, které se v první polovině listopadu uskuteční v Dubaji.

Medailové výkony ČR na Grand Prix v Paříži:

Tereza Jakschová – 3. místo, sprint 100 metrů, T47
Filip Vartoň – 3. místo, hod diskem, F51/52
Miroslava Obrová – 2. místo, hod diskem, F56/57
Aleš Kisý – 3. místo, vrh koulí, F51/54 a 2. místo, hod oštěpem, F33/34/53
Anna Muziková – 3. místo, hod kuželkou, F31/32/51
František Serbus – 1. místo, hod kuželkou, F32
Jan Vaněk – 3. místo, hod kuželkou, F51

Text: Martin Steinbach
Zdroj a foto: ČATHS