Prestižní klubový turnaj v para hokeji LAPP Cup Zlín 2019 ovládli hráči ze Skandinávie. Celek FIFH Malmö si ve finálovém klání poradil s Orly z Jižních Tyrol. Domácí tým bral bronzové umístění po výhře nad Mjøsa Pikes z Norska.

Para hokejová elita z pěti evropských zemí dorazila na devátý ročník tradičního zlínského turnaje, který se letos odehrál ve dnech od 5. do 7. září. Na premiérové loňského vítězství se domácímu celku podařilo navázat konečným třetím místem. Své letošní turnajové představení zahájili hráči SHK LAPP Zlín výhrou, když po samostatných nájezdech porazili norskou Mjøsu 3:2. Dva góly vstřelil kapitán Marian Ligda

„Zkomplikovali jsme si to utkání, ve druhé třetině jsme měli proměnit nějakou šanci a byl by klid. Z toho pramenily šance pro soupeře, čehož on dokonale využil. V nájezdech jsme si ale zvládli výhru vzít zpět,“ okomentoval první zlínský zápas v turnaji Ligda.

Následovaly výhry českého celku nad FIFH Malmö (5:4) a nad Vienna Warriors (11:0) a vypadalo to na hladký postup přímo do finále. Bohužel pro domácí však přišla vyšší porážka s SHC South Tirol Eagles (1:4) a nezbývalo než zabojovat v semifinále opět proti Malmö. Druhý vzájemný zápas na turnaji však Zlínu příliš nevyšel a po porážce 0:6 zbyl na český tým souboj o bronz proti Norům z Mjøsa Pikes.

Zápas o celkové třetí místo vyšel na výbornou tradičním zlínským oporám, jakými jsou již dlouhodobě například Zdeněk Hábl, Marian Ligda či Martin Joppa a byla z toho konečná výhra 5:1.

„Vzhledem k tomu, jaké zápasy jsme odehráli, myslím si, že to třetí místo je zasloužené. Chtěli jsme se trochu poprat i o to první místo, ale bohužel to nevyšlo. Včera byl těžký den a my jsme nezvládli zápasy, které rozhodovaly o tom finále. Hráli jsme s našim ligovým týmem, jsou to zkušení hráči a někteří noví, draví. Možná někteří nejsou tak rychlí jako ti zahraniční hráči, ale my to vynahrazujeme těmi zkušenostmi. Takže myslím si, že to bylo i pro ně dobré, že si zahráli takovýto zahraniční turnaj,“ zhodnotil kapitán Zlína Marian Ligda.

Finálové klání mezi SHC South Tirol Eagles a FIFH Malmö rozhodl ve 43. minutě za vyrovnaného stavu Audun Bakke ze skandinávského týmu. Malmö tak úspěšně složilo reparát po nepovedeném loňského ročníku, kdy obsadilo poslední místo.

LAPP Cup 2019, zápasy týmu SHK LAPP Zlín:

Základní skupina:
SHK LAPP Zlín – Mjøsa Pikes 3:2 (2:0, 0:2), po SN (3:1)

5. Ligda (Joppa, Zapletal), 13. Z. Hábl (Joppa, Julina), rozh. náj. Ligda – 25. Vaernes, 30. Vaernes (Schroder)

SHK LAPP Zlín – FIFH Malmö 5:4 (2:1, 2:3) po SN (2:1)
9. Ligda (Joppa), 13. Z. Hábl (Joppa), 25. Zapletal (Z. Hábl), 29. Joppa (Julina), rozh. náj. Ligda – 3. Hering (Bakke), 18. Bogle, 20. Hering (Jonsson), 25. Hering (Ingvarsson)

SHK LAPP Zlín – Vienna Warriors 11:0 (7:0, 4:0)
2. Ligda (Turic), 4. Joppa, 9. Ferenčík (Mach), 10. Ligda (Joppa), 11. D. Hábl (Zapletal), 11. Ligda (Ferenčík), 14. Ligda (Joppa), 17. Ferenčík (D. Hábl), 24. Joppa, 28. Korman (Joppa), 28. Julina (Ligda)

SHK LAPP Zlín – SHC South Tirol Eagles 1:4 (0:1, 1:3)
28. Ligda – 7. Larch (Depaoli), 16. Larch (Depaoli, Lisov), 23. Depaoli (Lisov, Larch), 27. Depaoli (Larch)

Semifinále:
SHK LAPP Zlín – FIFH Malmö 0:6 (0:2, 0:4)

1. Hering (Bogle), 2. Bogle, 17. Bakke (Bogle, Ingvarsson), 18. Bogle, 23. Rennhack (Hering), 30. Bakke (Lundgren)

O 3. místo:
SHK LAPP Zlín – Mjøsa Pikes 5:1 (1:0, 2:0, 2:1)

8. Zapletal (Z. Hábl), 20. Z. Hábl (Ligda), 26. Joppa (Z. Hábl), 31. Ligda (Joppa), 40. Joppa (Ligda) – 43. Vaernes (Nordstoga)

Text: Martin Steinbach
Zdroj a foto: Sledge Hokej Zlín