Mistrovství světa v silniční cyklistice v Nizozemsku jako vrchol sezony 2019 se uskutečnilo ve dnech od 11. do 15. září. Do města Emmen vyrazila závodit desítka českých reprezentantů. Naši sportovci se po několika skvělých výkonech však vracejí domů bez medaile.

Premiéru na šampionátu si čeští jezdi odbyli ve středu 11. září ve štafetě. Za nepříznivého deštivého počasí se na tamější trať vydala trojice v pořadí Tomáš Mošnička, Kateřina Antošová a Václav Antal, a nakonec z toho bylo celkové deváté místo. Následující den byly na programu časovky v rámci kategorií C a B za účasti Čechů Ivo Koblasy, Michala Starka a Ondřeje Továrka. Nejlépe dopadl prvně jmenovaný medailista z posledního závodu Světového poháru v Kanadě, když obsadil šesté místo. Pro Koblasu to byl historicky nejlepší výkon v časovce v rámci MS. Ve stejné kategorii Michal Stark dokončil závod na 19. místě. V MC3 obsadil Ondřej Továrek 16. příčku.

Pátek patřil především časovkám handbiků a tricyklů a o nejlepší výsledky dne se postarali stálice českého reprezentačního týmu Patrik Jahoda a Kateřina Antošová. Oba po svých výkonech dosáhli shodně na solidní čtvrtá místa.

„Medaile v časovce letos visela proklatě vysoko. Do startovního pole přibylo pár mladých závodnic a špička se vyrovnala tak, že osm z nás si dělalo nárok na cenný kov. Přestože jsem zajela svou nejrychlejší letošní časovku, stačilo to pouze na čtvrté místo. Ve srovnání s loňským pátým místem je to sice nepatrný posun dopředu, ale, proč to neříct, měla jsem medailové ambice,“ zhodnotila Antošová svoji „bramborovou“ medaili.

O něco hůře si v rámci pátečních závodů vedli Tomáš Mošnička (22. místo v kategorii MH3), Václav Antal (23. místo v kategorii MH3), Petr Bergr (7. místo v kategorii MT1), Jiří Hindr (9. místo v kategorii MH3) a Zbyněk Charvát (16. místo v kategorii MT2).

Na programu sobotního dne byly klasické silniční závody. Nejvíce si zuby na zisk některého z cenných kovů brousil Ivo Koblasa, kterému se jeho závod podařil, nicméně ani nyní z toho nebyla kýžená medaile. Ve své kategorii C2 si s osmivteřinovým odstupem dojel pro čtvrté místo. Zajímavostí je, že jezdci všech kategorií – C1, C2 i C3, celkem 72 cyklistů – odstartovali hromadně, z čehož později na úzké trati pramenily nepříjemné srážky a nebezpečné pády.

Dobře se v závodě prezentoval veterán Michal Stark, který vybojoval patnácté místo. „Nejhůře zorganizovaný silniční závod, který jsem kdy zažil. Pustit na technickou, místy velmi úzkou a nepřehlednou cyklistickou trať téměř 80 závodníků různé výkonnosti, nebyl od UCI dobrý nápad. Přede mnou mnoho pádů, technických potíží, díky kterým jsem musel více než dvě třetiny závodu stále dojíždět skupinky závodníků přede mnou. Jednomu pádu jsem se nevyhnul ani já, přesto mám nakonec dobrý pocit z výkonu, dnes bylo na první desítku,“ přiblížil Stark náročný téměř sedmdesátikilometrový závod. Další Čech za startovního pole – Ondřej Továrek – obsadil v kategorii C3 celkové 17. místo.

Poslední závodní den – v nedělí 15. září – se jely silniční závody kategorie T a H. Tricyklisté a handbikeři se vydali na své tratě s nadějí vylepšit pro Českou republiku medailové pořadí v celkovém hodnocení národů, ale ani v tento den to „necinkalo“. V kategorii MT1 obsadil Petr Berger slušné 7. místo a Zbyněk Charvát v MT2 se oproti časovce dočkat zlepšení a bral umístění na 10. příčce.

Handbikerka Kateřina Antošová vybojovala v nabité konkurenci kategorie WH3 solidní páté místo a Patrik Jahoda (MH1) přidal další čtvrté místo, když po většinu závodu odjel na stříbrné pozici, ale po dojetí soupeři už nenašel síly na závěrečný spurt a musel se opět spokojit s neoblíbenou „bramborou“. Dále ve svých kategoriích Václav Antal a Tomáš Mošnička (oba MH3) zakončili své působení v Nizozemsku na 21. a 23. místě.

Složení českého reprezentačního týmu na MS v Emmenu:

Kateřina Antošová (WH3)
Patrik Jahoda (MH1)
Tomáš Mošnička (MH3)
Václav Antal (MH3)
Ivo Koblasa (MC2)
Michal Stark (MC2)
Ondřej Továrek (MC3)
Petr Berger (MT1)
Jiří Hindr (MT1)
Zbyněk Charvát (MT2)

Text: Martin Steinbach
Zdroj a foto: ČATHS