Cesta za úspěchem započala 8.10.2019, kdy se tým střelců Jakub Kosek a Tomáš Pešek sešli na Ruzyňském letišti v Praze. Celkem tříčlenná výprava pod vedením Oldřicha Janči se vydala bojovat o dobré umístění na druhý konec planety – na mistrovství světa ve střelbě v Austrálii, které se konalo v Sydney.

Po dlouhé a náročné cestě se český tým musel poprat s časovým posunem. První trénink je čekal hned následující den po příletu a za další 2 dny je čekal první závod, kde ještě byla cítit únava.

Naši borci se nejprve představili v disciplíně P3 (mix 25m, pistole), kde byla ještě cítit únava po dlouhé cestě a bohužel tomu odpovídaly i celkové výsledky. Lépe se dařilo Koskovi, který skončil na 21. místě. Pešek 32.

Po dni pauzy čekal náš tým boj v disciplíně P5 (mix 10m, vzduchová pistole). V „pětce“ byly výkony daleko lepší, nicméně na postup mezi nejlepších 8 to bohužel nestačilo. Koskovo 15. a Peškovo 17. místo ovšem dalo najevo, že se naši v Austrálii začínají aklimatizovat.

Následující den jsme mohli sledovat souboje v disciplíně P4 (mix 50m, pistole). I zde byly výkony velmi dobré, zejména Tomáš Pešek se blýskl a skončil 14. Jakub Kosek obsadil 43. místo ve velmi silné konkurenci.

Na poslední disciplíně (P1 -> 10m, vzduchová pistole) si ale čeští borci spravili chuť.

Pešek do osmičlenného finále postoupil z 5. místa nástřelem 566 bodů (z 60 ran) z kvalifikace se dvěma Číňany a Korejci, po jednom zástupci pak ve finále měla Indie, Rusko a Ukrajina.

Finále probíhalo velmi suverénně. Tomáš byl prakticky celou dobu ve vedení a solidní náskok si udržel až do konce. Ve finále zvítězil a veze si z Austrálie titul mistra světa a zlatou medaili na krku! Postaral se tak o největší úspěch ve své kariéře a nyní se začíná připravovat na letní paralympijské hry v Tokiu 2020.

Pozadu nezůstal ani druhý náš reprezentant Jakub Kosek. Střílel velice dobře a konečné 14. místo zajistilo České republice „slot“ pro střelce na LPH 2020!!

MS v Sydney bylo tedy možná až nad očekávání velmi úspěšné!

Tomášovi a Kubovi blahopřejeme a doufáme v udržení stabilní formy pro následují, paralympijský rok!

Text: ČATHS

Foto: ČATHS