Českému reprezentantovi se na triatlonové middle distance trati v Chorvatsku podařilo pokořit pětihodinovou metu. Jan Tománek zvládl na výbornou především cyklistickou část závodu a úspěšně tak zakončil náročnou letošní sezonu.

Do Chorvatska Tománek dorazil vzhledem k prudkému ochlazení v České republice s týdenním předstihem. „V letošním roce jsem neměl mnoho příležitostí k plaveckému tréninku v moři a musím se přiznat, že i z tohoto důvodu jsem chtěl uzavírat sezonu právě v Poreči, protože Chorvatské moře mám rád. V den závodu byla vodní hladina naprosto klidná a vše nasvědčovalo příjemnému plaveckému zážitku,“ přibližuje podmínky závodu český sportovec.

Plavání absolvoval Tománek v na první pohled průměrném čase 39:51 minuty, ale vzhledem k tomu, že trať byla přibližně o 200 metrů delší než standartních 1,9 kilometrů, byl náš reprezentant se svým výkonem snad poprvé v letošním roce spokojen. Dařilo se mu také v depu před cyklistickou částí měřící 90 kilometrů. Trať byla výrazně zvlněná a během závodu sportovci museli zdolat 750 výškových metrů. Výjezdy byly spíše táhlejší.

„Cyklistiku jsem měl rozjetou velmi slibně a navzdory vyššímu převýšení jsem mohl kalkulovat již s defacto jistým časem pod tři hodiny, a přestože jsem v druhé polovině mírně zpomalil, cyklistiku jsem zvládl za 2 hodiny 52 minut a 56 vteřin, což považuji za velmi dobrý výkon, se kterým jsem vzhledem k náročnějšímu profilu rozhodně spokojený.“

Běh bývá v Poreči rozdělen do čtyř okruhů a z pohledu jízdy na běžecké formuli rozhodně není pro para sportovce optimální. Velké množství zatáček, úzkých průjezdů, nerovností, profilových změn a obratů. „Cítil jsem se dobře, tempo bylo vyrovnané a únava minimální. Po prvním okruhu jsem věděl, že vysněná meta pod pět hodin je stále ve hře a nezbývalo než strojově pokračovat dál. Po pádu v běžecké části jsem byl jednoznačně více opatrný. Neriskoval jsem, ale pečlivě jsem hlídal čas,“ hodnotí poslední etapu závodu Tománek.

Svůj poslední závod letošní sezony – Poreč Triathlon Middle Distance – absolvovat český bojovník a jediný para sportovec na trati ve skvělém čase 4:58:15 hodiny. A co Honza Tománek plánuje na zbytek letošního roku? „Pokud ještě počasí dovolí, tak do konce října bych se ještě párkrát svezl na kole pro radost nebo si šel zaplavat. Listopad bude hodně o regeneraci a fyzickém odpočinku, ale na straně druhé bude o finančním zajištění následující sezóny a také o studijních povinnostech a dokončení diplomové práce,“ přibližuje triatlonista.

„Mám za sebou sportovně velmi úspěšný rok, během kterého jsem vybojoval tři medaile ze závodů mistrovstvích světa. Ale nemohu se zbavit mírně rozporuplných pocitů, protože sezona neprobíhala zcela tak, jak jsem plánoval. Zejména problematika nominace na závody světového poháru v para triatlonu a také nefunkční klasifikační systém nejvíce ovlivnily letošní rok. Celý rok jsem byl ve stresu, kde budu startovat a kde ne, protože zveřejnění startlistů na závody světového poháru ITU Paratriathlon World Cup probíhá 4 respektive 3 týdny před samotným startem, což není optimální ani z pohledu logistiky, ani z pohledu načasování formy,“ bilancuje Tománek svůj soutěžní rok 2019.

Text: Martin Steinbach
Zdroj a foto: Jan Tománek