Deaflympiáda je za dveřmi a pro asi nejzářivější sportovní hvězdu české výpravy to bude příležitost navázat na pět zlatých medailí z her v Rusku v roce 2015. Největší svátek pro sportovce se sluchovým handicapem startuje 12. prosince v Itálii.

„Příprava na Deaflympiádu probíhá už čtvrtým rokem (smích). Ne, ve skutečnosti na ni začínám myslet od minulé zimy, kdy jsem přemýšlela, jak nejlépe udělat plán na přípravu, aby se forma naladila včas. Stejně se plány každým týdnem měnily kvůli různým okolnostem,“ přibližuje průběh příprav lyžařka Tereza Kmochová.

Letos v dubnu využila česká reprezentantka perfektních podmínek a možnosti trénovat na domácím „ledovci“ v Harrachově a po následném roztání sněhu se po velice krátkém odpočinku pomalu vrhla nejen na kondiční přípravu, ale také na testování nové značky lyží – Kaestle.

„Mezitím jsem dělala kondiční tréninky v Praze, chodila do laboratoře na výzkum pro diplomovou práci a stihla jsem si i zajachtařit na Jadranu. Zvládla jsem udělat tři zkoušky ve škole. Když jsem byla doma v Praze, při každé příležitosti jsem chodila brzy ráno na trénink, nejčastěji do posilovny a pak do laboratoře, kde jsem byla až do večera.“

Tereza Kmochová se narodila se stoprocentní ztrátou sluchu a letos v březnu si splnila jeden ze svých velkých životních snů, když se představila v rámci domácího závodu Světového poháru ve Špindlerově mlýně mezi sportovci bez handicapu. Na černé sjezdovce ve Svatém Petru sice nepostoupila do druhého kola, ale přímo na místě sklidila za svůj statečný výkon zasloužené ovace. Nyní už se věnuje výhradně přípravě na 19. zimní deaflympijské hry, které odstartují ve čtvrtek 12. prosince v italských městech Valtellina a Valchiavenna.

„Spolupracovali jsme se špičkovými týmy, se kterými jsme se podíleli na prvotřídním tréninku. Zajímavá byla také spolupráce s deaflympijským týmem Chorvatska a Maďarska. Můj tým i já jsme velmi vděční za nadstandardní podmínky, které nám všechna střediska poskytla. Děkuji také Českému paralympijskému výboru a Svazu lyžařů České republiky a všem partnerům za jejich podporu.“

A jak se Tereza Kmochová připravuje poslední dny a týdny? „Na přelomu října a listopadu jsme se pořád rozhodovali kam jet, protože všude v Rakousku a v Itálii velmi sněžilo a podmínky pro kvalitní trénink se stávaly horšími a horšími. Z hodiny na hodinu jsme se rozhodli jet do finského Levi na slalomový kemp, kde momentálně mám skvělý tým z České republiky, zázemí a jedinečné podmínky.“

„Hry se kvapem blíží, už se na ně těším. Zároveň jsem i trochu nervózní, protože si na sebe kladu vysoké nároky,“ uzavírá česká lyžařská jednička mezi neslyšícími sportovci.

Text: Martin Steinbach
Zdroj a foto: archiv a Kateřina Prokšová