Reprezentační výprava českých hráčů a hráček paralympijského sportu boccia vyrazila v první polovině dubna na světový turnaj Challenger do Chorvatska. Mezi jednotlivci kategorie BC2 se podařilo triumfovat Janu Hatákovi. Další cenné kovy přidali Peška s Čermákovou – a to jak mezi jednotlivci, tak poté společně v páru.

V rámci turnaje jednotlivců World Challengeru v Záhřebu se z českých hráčů a hráček nejvíce vedlo Janu Hatákovi (BC2), který po hladkém postupu ze základní skupiny postupně zvítězil ve čtvrtfinále, semifinále, a přemožitele nenašel ani v souboji o zlato. Slováka Mezíka porazil 3:2 v rozstřelu a mohl se tak radovat ze zisku zlaté medaile.

Také Marcele Čermákové (BC3) se podařilo vybojovat účast ve finále. V něm sice nestačila na soupeřku z Portugalska, ale zisk stříbra je rovněž výborným úspěchem. A na třetí příčce skončil Adam Peška (BC3), který prohrál až v semifinále a v následujícím duelu o bronz triumfoval nad Ferreirou z Portugalska těsně 3:2.

Do turnaje jednotlivců nastoupili také Kateřina Cuřínová (BC1) a Roman Sajdak (BC1), kterým se však nepovedlo postoupit ze základní skupiny. Josef Žabka hrál ve stejné kategorii jako Jan Haták, ale vypadl už ve čtvrtfinále.  

Druhá polovina celého turnaje chorvatského World Boccia Challenger patřila již tradičně soutěži párů a týmu. V kategorii BC3 to nakonec “cinklo“ duu Peška-Čermáková, které vybojovalo bronzovou medaili. V zápase o třetí místo si Češi poradili se Španěly vysoko 6:0. 

Těsně pod stupni vítězů na čtvrté příčce skončil tým BC1-2 ve složení Barbora Skopalová, Jan Haták a Josef Žabka. Tým obsadil první místo v základní skupině, bohužel v semifinále nestačil na Nizozemsko a poté ani v souboji o třetí místo na celek Velké Británie.

Text: Martin Steinbach
Foto: Česká federace boccii