V průběhu února a března se český závodník v triatlonu Jan Tománek rozhodně nenudil. Jeho poctivá příprava v zahraničí položila solidní základ pro letošní závodní vrcholy na Ironman & 70.3 Ironman World Championships na Havaji a Novém Zélandu.

V plánování konceptu přípravy bylo rozhodnuto vsadit na teplo, a toto rozhodnutí se ukázalo jako správné. Po relativně brzkém nástupu letošní zimy měl Tománek trochu pochybnosti, ale následné oteplení a zrušení běžkařských závodů, včetně Jizerské 50, potvrdilo jeho volbu.

První dny únorového kempu přinesly tradiční zážitky spojené s najížděním prvních kilometrů na silnici. Přišlo však mírné ochlazení, provázené silným větrem a obrovskými vlnami, které Jan Tománek ještě na Mallorce nezažil. Ale s výjimkou jednoho deštivého dne mu studená fronta do jeho tréninku zásadně nezasáhla.

Když fouká, tak nikdo nechce jezdit na rovině, a proto jsem si během jednoho pětihodinového tréninku, raději vyšvihl dva ikonické solitérní výjezdy na Randu a Sant Salvador ve vnitrozemí ostrova, než abych se pral s větrem na otevřených a rovinatých pasážích,“ popisuje Tománek.

Závěrečná fáze soustředění byla převážně o silové vytrvalosti v horách, ale bohužel ne vše dopadlo dokonale. Během nejtěžší části přípravy praskla Tománkovi během stoupání hydraulická hadice na brzdě, což si vynutilo okamžité ukončení tréninku.

Do druhého dne byla hadice vyměněna a na exponovaných místech zesílena a dvatého Valentýna oslavil nejdelším tréninkem. Úvodní kemp na Mallorce tak nemohl být hodnocen jinak než pozitivně.

Výkonnostně jsem se cítil velmi dobře, najel jsem několik set poctivých kilometrů na silnici a s velkou radostí mohu konstatovat, že prototyp vlastní přední vidlice funguje skvěle a přechod na jednopřevodník je jednoznačně krokem kupředu,“ zhodnotil první únorovou část přípravy český triatlonista.  

Březnový tréninkový kemp na Mallorce je pro triatlonistu Jana Tománka tradiční součástí přípravy na nadcházející sezónu. Letos se mu opět dostalo převážně slunečného počasí, ačkoli občas s větrem, ale to tréninku nebránilo. Tréninkový režim obvykle zahrnoval 5hodinové vytrvalostní tréninky v poměru 3 dny tréninku a 1 den regenerace.

Celé soustředění proběhlo od 8. do 29. března a Tománek v tomto období strávil 15 dní tréninku a celkově 73 hodin na kole, kromě toho absolvoval několik hodin plavání a kompenzačních cvičení v rámci regenerace.

Po únorovém základu mohl Tománek od prvního dne začít s plným nasazením a najížděním vysokých objemů. Přestože 5hodinové tréninky vyžadují disciplínu a odhodlání, přinášejí také potřebný rytmus dne, kde je prostor jen na spánek, jídlo a trénink.

Soustředění procházelo standardním vývojem, kdy se Jan postupně přesouval do hor, aby rozvíjel silovou vytrvalost. Mallorské hory Serra de Tramuntana, které kdysi považoval za nedosažitelné, jsou nyní běžnou součástí jeho tréninků, kde denně nastoupá kolem 2000 výškových metrů.

Ke konci března má český triatlonista za sebou 3000 kilometrů, což je skvělý základ pro nadcházející sezónu s hlavními cíli na Hawaii a Novém Zélandu. Nyní plánuje přechod na triatlonový trénink kombinující plavání, cyklistiku a běh a brzy absolvuje svůj první závod na Chia Triathlon na Sardinii.

Zdroj a foto: Jan Tománek