Druhá ze tří zastávek letošní série Světového poháru proběhne tento týden v belgickém přístavním městě Ostende. Pořadatelé slibují, že půjde o vůbec nejlépe obsazené paracyklistické závody v historii Mezinárodní cyklistické unie (UCI). O co nejlepší výsledky, a také o přiblížení se startu na paralympiádě v Paříži, se bude rvát deset Čechů.

Kromě cenných výsledků do hodnocení celkového žebříčku Světového poháru budou Češi také bojovat o důležité kvalifikační body směrem k hrám v Paříži. Startovní místa pro účast na paralympiádě se vyjíždějí na základě výsledků ze tří letošních Světových pohárů (Adelaide, Ostende, Maniago) a také dráhového mistrovství světa, které proběhlo v březnu v Brazílii.

Česká republika zatím disponuje dvěma paralympijskými kvótami (jedna pro muže a jedna pro ženu), přičemž o finální podobě výpravy směrem k paralympiádě rozhodne Český svaz cyklistiky v průběhu června.

V Ostende odstartuje program Světového poháru (2. až 5. května) čtvrtečními časovkami. Stejná disciplína se pojede i v pátek, a průběhu soboty a neděle dojde na soutěže v silničních závodech.

V akci bude například Patrik Jahoda, dlouhodobá jednička české paracyklistiky v jízdě na handbiku, který však Ostende rozhodně neřadí mezi své nejoblíbenější tratě. „Upřímně? Já sem nejezdím moc rád. Závodní podmínky zde nejsou úplně ideální, jezdí se na takové nudné silnici podél moře, kde většinou fouká příliš silný vítr. Takže i když má člověk objektivně hodně natrénováno před závody, tak v momentě, co sem přijede, tak se cítí se takový nesvůj. Uvidíme, jak to dopadne. Je to vždy trochu loterie,“ říká před začátkem Světového poháru v Belgii Jahoda.

Své první mezinárodní paracyklistické závody absolvuje Jan Moštěk. Na něj nejprve čeká středeční klasifikace a zařazení do jedné z C kategorií. „Na své první mezinárodní závody se velice těším. Uvidím ještě, do jaké kategorie budu zařazen a podle toho se budou odvíjet moje očekávání. Bude pro mě úplná novinka závod na ‘koze‘ (časovkový speciál, pozn.), ale do obou svých závodů se chystám vložit úplně vše,“ věří si před svojí premiérou na SP Jan Moštěk.

Na belgické trati táhnoucí se podél pobřeží Severního moře nebude chybět ani tricyklistika Pavlína Vejvodová, loňská mistryně Evropy i světa, nebo Jindřich Mašín, který byl začátkem dubna oceněn jako Objev roku 2023 v rámci ankety Ceny Českého paralympijského výboru.

Složení české výpravy na SP v Ostende (2. až 5. května):

Václav Antal (H3)
Kateřina Antošová (H3)
Petr Berger (T1)
Pavel Děcký (H3)
Patrik Jahoda (H1)
Dušan Juřička (H4)
Ivo Koblasa (C2)
Jindřich Mašín (T2)
Jan Moštěk (C3)
Pavlína Vejvodová (T1)

Tým bude pod trenérským dohledem Lukáše Petra. Vedoucím výpravy je Vojtěch Pavlík.

Více o druhém kole Světového poháru v Ostende ZDE.

Text: Martin Steinbach
Foto: Archiv ČPV, Jan Malý