Od 13. do 17. května se v polském městečku Sierakow uskutečnilo již 23. mistrovství Evropy v kuželkách nevidomých a slabozrakých. Český svaz zrakově postižených sportovců vyslal do akce hned tři závodníky. Naše největší medailová naděje byla Anna Paulusová z Opavy, která si z předloňského a loňského šampionátu odvezla medailová umístění.

Hráli také Eliška Čermáková a Pavel Gut. Sportovce doprovodili vedoucí výpravy a zároveň i podavačka Marie Gutová, Jarmila Mrázková a Zdeněk Paulus. Anna Paulusová nakonec předpoklady naplnila měrou vrchovatou. V kategorii B1, což je kategorie úplně nevidomých, naházela celkem ve finále 611 bodů, což ji zajistilo zlatou medaili.

Druhou zlatou medaili potom přidala díky celkovému součtu naházených bodů z kvalifikace a finále. Zde celkem naházela 1215 bodů. V kvalifikaci 604 bodů a ve finále tedy 611 bodů.

Další českou reprezentantkou byla ve stejné kategorii B1 Eliška Čermáková, která se umístila, jak ve finále, tak i v celkovém hodnocení na konečném 5. místě s celkovým ziskem 962 bodů. V kvalifikaci to bylo 465 bodů a ve finále 497 bodů. V kvalifikaci se představilo celkem 12 hráček a 6 z nich postupovalo do finále. Při této účasti je tedy dvojnásobné české zastoupení ve finále velkým úspěchem.

V kategorii B1 si svoji premiéru odbyl Pavel Gut, který obsadil 15. místo se ziskem 442 bodů. Nicméně pro Pavla to bylo velmi náročné se na takovéto akci poprvé představit v nové kategorii.

Hodnocení Marie Gutové:

„Po dlouhé době měla naše malá komunita zastoupení i v tandemu. Po dohodě se účastnila Eliška Čermáková s Pavlem Gutem. Po prvních rozhozech byli na 4. místě z 10 tandemů. A zde narazili na Slováky, kteří měli více štěstí než my. Stav 1:1 naznačoval tzv. hody náhlé smrti. Soupeř hodil o 1 kolek méně než Pavel a Elišce se hod nepodařil. Prohráli o pouhý 1 kolek, což není ostuda, ale jde o to, že si vyzkoušeli tandemy i nevidomí a že jsou hratelné.

Naši hráči se určitě neztratili. Vždyť nám došli blahopřát jak jednotliví hráči z různých zemí, pořadatelé, tak i vedoucí kuželek IBSA. Ta rovnou řekla, že v tak malém počtu a hned dvě zlaté. To se nepodaří ani velkým týmům.

Eliška podala také dobrý výkon. Musíme brát v úvahu, že neměla svého podavače, byla trochu nervózní, protože chtěla postoupit do finále. To se podařilo z 5. místa, ale výkon ve finále trošku unikl, a to i díky mastným koulím. Než nám Jarka donesla ručník, náskok se už nedohnal. Nebudeme se na to vymlouvat. Oproti loňskému roku přibyly další kvalitní hráčky.

Pavel, jako samoplátce, odjížděl s kategorií B2. Mezinárodní oční lékaři ho zařadili do kategorie B1.

I letos bylo tvrdé síto – někteří byli přeřazeni z kategorie B2 do B3 a naopak. Potom se musely míchat sestavy u některých států.

Ubytování bylo v chatové oblasti obklopené dvěma jezery a sosnovými lesy. Krásné místo pro rodinnou rekreaci. Proto se naše výprava cítila dobře. Závodníci se soustředili na to, aby co nejvíce nahrály a Anička na to, aby ji neunikla druhá zlatá medaile, o kterou loni přišla v závěrečných bojích. S kategorií B1 se sžila velmi dobře, a to zásluhou svého manžela, Zdeňka Pauluse, který ji trénoval.

Takové tedy bylo z českého pohledu 23. mistrovství Evropy v kuželkách nevidomých a slabozrakých v polském Sierakowě, protože se evropské šampionáty konají každý rok, již nyní se těšíme na další rok, kdy a kde se opět evropští kuželkáři a kuželkářky se zrakovým handicapem představí.“

Kompletní výsledky ZDE.

Zdroj a foto: Český svaz zrakově postižených sportovců