Čtveřice českých stolních tenistů odcestovala do jihovýchodní Asie na poslední kvalifikační turnaj, kde bojovali o účast na nadcházející paralympiádě. Největší úspěch zaznamenala Denisa Macurová v kategorii W11, která se probojovala až do finále. V něm se jí bohužel nepodařilo zvítězit, a tak nyní musí doufat v udělení tzv. divoké karty, která by jí zajistila účast na hrách v Paříži.

Na Paralympic World Qualification Tournament 2024 vyrazil český reprezentační tým stolních tenistů ve složení Daniel Horut (M7), Ivan Karabec (M10), Denisa Macurová (W11) a David Půlpán (M9). Přímou účast na paralympijských hrách v Paříži si mohli zajistit pouze vítězové jednotlivých kategorií.  

Bohužel už v základních skupinách skončila turnajová cesta Daniela Horuta a Davida Půlpána. Oba čeští hráči prohráli své dva skupinové zápasy a skončili na třetím nepostupovém místě.

To veterán Ivan Karabec dokonce sahal po prvenství v základní skupině, když dvakrát suverénně zvítězil 3:0 na sety. Ovládnutí skupinové fáze a lepší výchozí pozici do play-off mu však po napínavé pětisetové bitvě sebral Chilan Echaveguren Farias. Následně bohužel Karabec narazil už ve čtvrtfinále na silného Ivana Karpova, pozdějšího vítěze celého turnaje, se kterým prohrál 1:3.

Asi největší paralympijské naděje byly vkládány do jediné Češky na turnaji. Mladá Denisa Macurová byla čistě papírově jednou z hlavních favoritech kategorie WS11 a výsledky tomu náležitě odpovídaly. Naše reprezentantka postoupila z druhého místa ve skupině, následně zvítězila také v semifinále. I Macurová však doplatila na účast neutrálních sportovců na turnaji a v souboji o zlato prohrála s paralympijskou šampionkou z Tokia Elenou Prokofevovou 1:3.

O případném udělení/neudělení divoké karty pro účast českých stolních tenistů na paralympiádě v Paříži bude rozhodnuto 24. června.

Text: Martin Steinbach
Foto: archiv ČPV a Český stolní tenis PARA