Německé město Langelsheim bylo ve dnech 9. a 10. května dějištěm prvního ročníku německého poháru zrakově postižených střelců. Jelikož byl v březnu zrušen světový pohár v indickém Dillí, a stejně tak byla na přelomu dubna a května odvolána soutěž v Hannoveru, jednalo se o první příležitost, kdy zrakově postižení střelci mohli soutěžně změřit síly.

Soutěž se navíc konala pod hlavičkou WSPS, takže výsledky z Langelsheimu splňují veškerá kvalifikační kritéria. Účast v Langelsheimu si nenechal ujít ani jediný český nevidomý střelec Martin Adámek. Pro něj a jeho asistenta Romana Olšovského to byla zároveň jediná prověrka formy před blížícím se Mistrovstvím Evropy ve sportovní střelbě, které se v termínu 30. května až 7. června koná ve španělské Granadě.

A tato prověrka se povedla na výbornou! Jako první byla na řadě disciplína 60 ran vstoje. Tato disciplína je Adámkovo dominantní, a právě v této disciplíně již získal na světových soutěžích několik medailí. A nejinak tomu bylo i v Langelsheimu. V kvalifikaci na 60 ran se s nástřelem 547,8 stal suverénním vítězem a druhý v pořadí Fran Skračič na něj ztrácel 42,2 b.

Ve finále, kam z kvalifikace postupuje 8 střelců se sice vedení zpočátku ujal právě Fran Skračič, český reprezentant jej však postupně dotáhl a v posledních ranách už jej před sebe nepustil. Po loňském vítězství na světovém poháru v Osijeku si tak připsal další zlato.

V disciplíně 60 ran vleže, která byla na programu 10. května sice skončil Adámek až třetí s nástřelem 589,7, nicméně i to mu s přehledem stačilo k postupu do finále. Tam doslova od první rány začal čarovat Fran Skračič, a každým výstřelem se svým soupeřům vzdaloval.

Náš střelec byl díky minimálnímu rozdílu s dalšími finálovými střelci několikrát na hraně vyřazení, vždy to však ustál, a nakonec na palebné čáře před posledními dvěma ranami zůstal opět pouze on a Fran Skračič. Ten měl však již více než 10 bodů náskok, takže o medailích bylo víceméně rozhodnuto.

Martin Adámek se tak tentokrát musel spokojit s medailí stříbrnou, nicméně v disciplíně vleže je to jeho medaile premiérová, takže důvody k radosti rozhodně byly.

Jsem rád, že se mi povedlo potvrdit aktuální formu především v disciplíně vstoje. Tato disciplína je má prioritní, a právě na ni se s Romanem na trénincích zaměřujeme. Věřím, že pokud v Granadě neudělám nějakou fatální chybu, tak i tam bych se do finále mohl podívat. V Granadě však bude mnohem větší konkurence a medailové ambice tam bude mít mnohem více střelců. Budu se tedy snažit zbytečně nechybovat, a na jaké umístění to bude stačit, to se pozná,” zhodnotil své působení na německém poháru Martin Adámek.

Web soutěže: www.idecup.eu

Zdroj a foto: Martin Adámek