Projekt České paraatletické ligy vstoupil do svého prvního ročníku. Na úvodním meetingu v Novém Městě nad Metují startovalo 58 sportovců napříč disciplínami a handicapy.

Necelá šedesátka paraatletů se první červnový den sešla v Novém Městě nad Metují, kde proběhlo zahájení historicky prvního ročníku České paraatletické ligy. 

Ještě před začátkem závodů dostal slovo generální sekretář Českého paralympijského výboru Miroslav Šperk, který popřál všem sportovcům a celému projektu mnoho úspěchů.

 „Za Český paralympijský výbor chci říct, že si nesmírně vážíme každého z pěti pořadatelů, kteří se do prvního ročníku České paraatletické přihlásili. Věřím, že do dalších ročníků přibudou ještě další,” řekl Šperk a zavzpomínal na začátky své vlastní sportovní kariéry.

Mezi účastníky prvního kola České paraatletické ligy nechyběl ani pětinásobný paralympijský reprezentant Aleš Kisý, který spolu s Petrem Vrátilem a Anetou Inochovskou pomohl celému projektu na svět.

 „Počasí nám sice dopoledne nevyšlo, ale jinak jsem byl nadšený,” hodnotil po závodech Kisý. „Je skvělé, že tady v České republice něco takového vzniklo. Konečně je tu atletická soutěž, která po stránce kvality a obsazenosti odpovídá světové úrovni,” chválil bronzový medailista z Tokia a dodal, že má v plánu zúčastnit se co nejvíce závodů, jak jen mu to nabitý program v paralympijské sezoně umožní.

V Novém Městě nad Metují závodilo celkem 37 mužů a 21 žen.

Kompletní výsledky jsou dostupné přímo na webu České paraatletické ligy.

Mimo ligovou soutěž byl do programu akce vložen také závod sportovců s Downovým syndromem v běhu na 100 m, ve vrhu koulí a ve skoku dalekém.

Kompletní výsledky závodů DS ZDE.

Další meeting se uskuteční v sobotu 16. června v Bílině.

Text: Ota Černý
Foto: Karolína Votřelová