Paříž se dva měsíce před paralympiádou stala dějištěm prestižního paraatletického Grand Prix. Na stadionu Stade Charléty, známém jako místo konání loňského světového šampionátu, se 13. a 14. června představilo 340 sportovců z 52 zemí. Mezi nimi bylo i šest českých parasportovců – František Serbus, Aleš Kisý, Martin Dvořák, Anna Muziková, Tereza Jakschová a Anna Luxová.

Tento mítink měl pro mnoho sportovců zvláštní význam, neboť představoval jednu z posledních ostrých příležitostí na vyladění formy před blížícími se letními paralympijskými hrami, které odstartují 28. srpna. Atletika v rámci paralympiády se bude konat na ikonickém stadionu Stade de France.  

I kvůli poměrově menší účasti světové konkurence na pařížském mítinku se Češi mnohokrát dokázali probojovat na medailová umístění, což ale nijak nesnižuje výkony, kterými se ve Francii prezentovali. Naši sportovci se na Grand Prix ukázali ve skvělé formě – všichni reprezentanti si ve svých disciplínách vylepšili svá sezónní maxima!

Zlaté medaile si pověsili na krk například kuželkář František Serbus (kategorie F32, výkon 36,09 metrů) nebo Aleš Kisý, který se ve své hlavní paralympijské disciplíně ve vrhu koulí kategorie F53 blýskl výkonem 7,84 metrů. Na stříbro dosáhly v ženách Anna Muziková a Tereza Jakschová. Prvně jmenované se to podařilo v hodu kuželkou F32, sprinterka Jakschová brala druhé místo v běhu na 100 metrů T47.

Dařilo se i koulaři Martinu Dvořákovi, který si závody v hlavním městě Francie dlouhodobě pochvaluje: „Paříž je mé oblíbená závodní destinace. Na místní stadion s modrým tartanem a skvělou atmosférou se vždy rád vracím.“

Vloni při mistrovství světa jsem si zde vytvořil osobák. Poměrně dobře se mi dařilo i při letošním Grand Prix, když jsem předvedl své sezonní maximum a zvítězil. Celý zážitek navíc umocňovala atmosféra, kterou jako obvykle skvěle vytvářely děti z tamějších základních škol,“ pochvaloval si Dvořák pařížské závody.

Někteří z našich paraatletů se tento týden přesunou na mítink do německého Freitalu, kde se začne soutěžit v sobotu 22. června.

Česká republika prozatím disponuje jednou startovní kvótou pro letní paralympijské hry v Paříži – o tu se postaral právě koulař Aleš Kisý svým třetím místem na loňském MS v Paříži. Další účastnická místa a jména by měla být známa do konce června.  

Kompletní výsledkový přehled Grand Prix Paris ZDE.

Video záznamy z obou závodních dnů ZDE.

Výsledky českých parasportovců:

František Serbus

  • hod kuželkou F32 – 36,09 metrů sezónní maximum (SB), 1. místo

Aleš Kisý

  • hod oštěpem F53 (sloučená F52/F53/F54) – 16,03 metrů (SB), 2. místo
  • vrh koulí F53 – 7,84 metrů (SB), 1. místo

Martin Dvořák

  • vrh koulí F34 – 8,67 metrů (SB), 1. místo

Tereza Jakschová

  • běh na 100 metrů T47 (sloučená T46/T47) – 13,14 vteřiny (SB), 2. místo
  • běh na 200 metrů T47 (sloučená T46/T47) – 27,41 vteřiny (SB), 4. místo

Anna Muziková

  • hod kuželkou F32 (sloučená F31/F32) – 19,92 metrů (SB), 2. místo

Anna Luxová

  • vrh koulí F35 – 8,53 metrů (SB), 3. místo

Text: Martin Steinbach
Foto: Martin Dvořák a Flickr/International Paralympic Committee