V duchu sloganu Českého svazu plaveckých sportů „Jedna voda, jeden tým“ sdíleli plavci a paraplavci po tři dny Olympiády dětí a mládeže společně českobudějovický bazén.

Celkem 42 paraplavců, tedy plavců s handicapem ze 13 krajů soutěžilo ve 4 disciplínách – 100m volný způsob, 100m znak, 100m prsa a 50m volný způsob. Paraplavci byli nalosováni do rozplaveb s ostatními plavci dle přihlášených časů.

Výsledky ODM 1. den, pondělí 24. června: ZDE

Výsledky ODM 2. den, úterý 25. června: ZDE

Výsledky ODM 3. den, úterý 26. června: ZDE

Bylo to teprve potřetí od začátku ODM, kdy byl sport handicapovaných plnohodnotnou součástí her (paraplavání v roce 2017 a běžecké lyžování zrakově postižených v roce 2023).

První soutěžní den, kdy se na bazéně plavci poprvé setkali s paraplavci, byl překvapivý pro obě strany. Většina plavců pravděpodobně poprvé viděla na bazén přijet plavce na vozíku, který ve vodě k pohybu ale žádnou pomůcku nepotřebuje. Plavci a diváci v hledišti při první rozplavbě handicapovaných plavců řešili například, proč paraplavci při disciplíně 100m volný způsob plavou znak a jak pozná nevidomý plavec, že je na konci bazénu.

V následující rozplavbě zas s uznáním hodnotili paraplavkyni, která plave jen rukama a nohy táhne za sebou. Tyto vyřčené i další nevyřčené otázky zodpověděl Štěpán Cagaň, ředitel sportu paraplavání, jako spoluhlasatel při rozplavbách paraplavců. Všichni se dozvěděli, že v paraplavání v Českých Budějovicích spolu soutěží plavci s mentálním, zrakovým a pohybovým postižením.

Zaplavané časy se následně přepočítaly dle typu a stupně postižení na body a ty určily výsledné pořadí. Na rozdíl od ostatních plavců v bazénu, u paraplavců ten, kdo doplave první, zdaleka nemusí být vítězem.

Na druhé straně většina paraplavců zažila poprvé atmosféru závodů nehedikepovanych plavců, což na ODM byl opravdu rachot. Přímo ohlušující kombinace bubnů a vovuzel, dále pak skandování a potlesk do posledního místa zaplněného hlediště vytvářela opravdu skvělou atmosféru a hnala všechny ke skvělým výkonům.  A většina paraplavců poprvé viděla, co znamená startovat „přes hlavu“, byť vyzkoušet to mohli jen ti paraplavci, kteří se časem klasifikovali do rychlejších rozplaveb.

Společné závody plavců a paraplavců znamenaly, že někteří účastníci ODM se mohou pochlubit, že plavali v rozplavbě s budoucími účastníky paralympiády v Paříži, tedy Alex Borskou (Ústecký kraj) a Davidem Kratochvílem (Plzeňský kraj).  A čtyři plavci si dokonce odvezou z bazénu nevšední zážitek, že plavali na dráze vedle úřadujícího mistra světa Davida Kratochvíla. Komu se tohle poštěstí?

Paraplavání se na ODM účastnili jak výše zmínění budoucí paralympionici, tak členové národní reprezentace v paraplavání, ale i méně zkušení paraplavci. Pro některé z nich byla 100 metrová disciplína závodní premiérou, se kterou si ale na této vrcholné akci poradili.

V soutěži krajů v paraplavání zvítězilo s náskokem Hlavní město Praha, které získalo nejvíce bodů a také nejvíce medailí (9). Na druhém místě dle bodů skončil kraj Moravskoslezský, následovaný krajem Plzeňským.

Z medailí se v paraplavání radovali převážně dívky a chlapci z těch krajů, ve kterých jsou aktivní tradiční kluby zaměřující se na paraplávání: Nela Zdenka Kuiper, Darja Balková a Eduard Prokop (Hlavní město Praha), Jakub Vaněk (Moravskoslezský kraj), Matěj Staša (Karlovarský kraj), Veronika Vařeková (z Olomouckého kraje trénující v Jihomoravském kraji). Na stupně vítězů vystoupali ale i paraplavci integrovaní do běžných plaveckých klubů – Alex Borská (Ústecký kraj), David Kratochvil (Plzeňský kraj), Katka Havránková (Liberecký kraj).

Několik zajímavostí o účastnících paraplavání na ODM 2024:

  • Jihomoravský kraj reprezentoval nejmladší paraplavec, 9. letý Jakub Ždánský.
  • Středočeský kraj reprezentovali bratři Martin a Dominik Nešporovi, oba se zrakovým hendikepem.
  • Moravskoslezský kraj přivezl 2 sportovní obojživelníky. Matěj Kotěšovský a Sára Vašendová se účastnili běžeckého lyžování zrakově postižených na zimní ODM v loňském roce.

Ohlasy účastníků ODM v paraplavání:

Tereza Dovicová, 13letá účastnice ODM s nejtěžším tělesným postižením z kraje Vysočina: „Na ODM jsem byla poprvé. Líbila se mi atmosféra. S výsledkem jsem spokojená. Odvezu si odsud spoustu zážitků.“

Vojtěch Vrbický, 17letý účastník z Hlavního města Praha: „Užil jsem si to, parádní atmosféra s týmem kamarádů, díky.“

Matěj Staša, 14letý účastník z Karlovarského kraje:

Když se řekne ODM 2024 co tě jako první napadne?
Skvělá atmosféra, fandění, podpora

Co tvé vystoupení na ODM?
Jsem rád, že jsem si zaplaval osobní rekordy ve všech disciplínách. Hnalo mě fandění a souboj se spoluplavci, vesměs se zdravými. To byl velký pohon a motivace uspět.“

Co bys ještě chtěl říct o ODM 2024?
Celkově krásná akce, hodně zážitků, bylo to bezva.“

Poděkování patří paní Evě Šmausové, ředitelce sportu plavání, za velkou pomoc při přípravě paraplavecké části akce. Děkujeme organizátorům za odvahu zařadit paraplavání jako integrální součást plavání na ODM a těšíme se na další vystoupení, které proběhne za dva roky, kdy bude hostit ODM Hlavní město Praha.

Autorka článku: Olga Kuiper
Foto: Česká olympijská nadace a Olympiáda dětí a mládeže, ČOV