IRONMAN Hamburg byl pro českého paratriatlonistu Jana Tománka výzvou, která se zdála být zpočátku jednoduchá a rychlá, což je u těchto závodů vždy relativní pojem. Tománek, který se rozhodl atakovat svůj osobní rekord, se však musel vypořádat se silným větrem a nekvalitním povrchem na většině cyklistické trati.

Jan Tománek dokončil za 11:25:10 hodin a umístil se zhruba v polovině startovního pole nehandicapovaných sportovců. „Nebylo to tak rychlé, jak bych si přál, ale dokončil jsem, což je pro mě hlavní,“ zhodnotil český parasportovec.

Tománek cestoval do Hamburku na otočku, protože destinace druhého největšího města Německa nebyla ideální pro závěrečnou fázi přípravy. Po čtvrtečním příjezdu zvládl běžecký trénink na trati, v pátek absolvoval cyklistiku s rychlostním intervalem, během níž promokl, a v sobotu se věnoval oficialitám a plaveckému tréninku. „Času nebylo nazbyt, ale vše jsem stihl podle plánu a těšil se na závod.“

Větrné ráno závodu naznačovalo, že podmínky nebudou snadné. Předstartovní nervozita nebyla výrazná, možná kvůli tomu, že poslední dny byly velmi hektické. V první polovině plavání byl Tománek aktivnější, ale v protivětru po obratu musel zpomalit. Klidná voda a poryvy větru mu způsobily potíže, které mu ubraly hodně sil, což se později projevilo na cyklistice. Přestože byl IRONMAN Hamburg defacto jeho prvním závodem sezóny, čas 1:16:21 hodiny na 3.8 km dlouhé plavecké trati považoval za solidní výkon.

Cyklistická část, dlouhá 180 km, byla pro Tománka nejnáročnější. Rovinatá trať, která měla být „snadná“ a rychlá, byla ztížena silným větrem a nekvalitním povrchem. V prvních 100 km držel tempo, ale postupně klesal výkon a ubývaly síly. Cyklistiku dokončil za 6:59:02 hodiny, během níž si mnohokrát říkal, že už nikdy více. Přesto je ironman nejnáročnějším jednodenním závodem a sportovci ho milují pro jeho náročnost.

Závěrečný maratón, rovinatých 42,2 km a 4 okruhy, se střídajícími se rychlými asfaltovými pasážemi a technickými sektory, byl poslední výzvou. Navzdory únavě po cyklistice se Tománek cítil relativně svěží. S maximální možnou motivací postupoval kilometr po kilometru. Trať byla členitá a přeplněná, což mu bránilo jet naplno. Po ztrátě svého bidonu musel několikrát zastavit na občerstvovací stanici, což ovlivnilo jeho čas. Běh dokončil za 2:50:52 hodiny.

Po 11:25:10 hodinách se Jan Tománek mohl konečně radovat z dosažení cílové rovinky. Ovace publika si užil se vztyčenou rukou, což bylo příjemnou tečkou za těžkým sportovním dnem.

Přestože jsem si v závodě mnohokrát říkal už nikdy víc, tak jsem věděl, že to určitě nebyl můj poslední ironman, protože na cílové čáře je vždy vše zlé zapomenuto,“ řekl závěrem paratriatlonista.

Zdroj a foto: Jan Tománek