Ve dnech 8. a 9. června se na Městském atletickém stadionu v Ostravě-Vítkovicích konalo už podruhé mezinárodní mistroství České republiky v paraatletice. Kromě tuzemských atletů se těchto závodů zúčastnilo rovněž pět evropských, dva africké a dva asijské státy.

Počasí už od prvních minut naznačovalo, že o skvělé výkony nebude nouze a bylo tomu tak – k vidění bylo hned 11 národních a mnoho dalších osobních rekordů.

Mezi domácími národními rekordmany se nejvíce dařilo účastníkům nedávného světového šampionátu v Kóbe Miroslavě Obrové, která poprvé v kariéře překonala hranici 17 metrů v hodu oštěpem F56 (17,17m), a tak také Ondřeji Bartoškovi, který v běhu na 200m zaběhl čas 0:29.74 a stal se mistrem republiky v novém národním rekordku kategorie F35.

Miroslav Andrýsek ve své premiéře v běhu na 1500m nejen že bral titul, tak také NR časem 06:30.28. K tomu přidal další NR na 800m časem 02:59.80. Tomáš Horáček z oddílu SK JU Praha překonal v kategorii F34 tři národní rekordy – v hodu diskem 30,80m, v hodu oštěpem 22,38m a také ve vrhu koulí výkonem rovných 9m.

Zlínská Wozmenka Anna Marcaníková v kategorii F32 překonala NR a poslala svou kouli na vzdálenost 4,83m. Martin Adamčík z klubu ABB Pardubice předváděl v Ostravě vždy skvělé výkony. Letos tomu nebylo jinak a svou kouli vrhl do vzdálenosti 11,24m, což znamená nový NR v kategorii F63.

TJ Sokol Praha Královské Vinohrady vezou domů také NR v hodu diskem kategorie F11, o který se postaral Andrey Didyk. Poslední národní rekord si odvezl Michal Vimmer z TJ Halma Plzeň v hodu diskem, který předvedl úžasný výkon a nyní má jeho NR v kategorii F37 hodnotu rovných 42 metrů.

V rámci letošního ročníku byli součástí závodního programu také sportovci s Downovým syndromem, kteří předváděli skvělé výkony a my budeme jim držet palce na blížícím se mistrovství Evropy. Nechyběli ani ti nejmenší sportovci, kteří se blýskli skvělými výkony a vyzkoušeli si závodit na velké sportovní akci.

Ne pouze rekordmanům gratulujeme, ale i všem ostatním sportovcům, zúčastněným, rodinám, fanouškům za skvělou atmosféru. Věříme, že se vám závody líbily, odvážíte si skvělé výkony, pocity, zážitky, nová setkání a na brzkou viděnou s vámi se těšíme v Ostravě při pořádání České paraatletické ligy,“ dodává jedna z hlavních pořadatelek republikového šampionátu Aneta Inochovská z tamějšího SSK Vítkovice.

Výsledky: sobota 8. června ZDE.

Výsledky: neděle 9. června ZDE.

Kompletní výsledky MČR ZDE.

Zdroj a foto: Aneta Inochovská, SSK Vítkovice