Praha 1. července 2024 – Jak během deseti sekund zaujmout celý svět? V národních barvách, avšak netradičně pojatých, se představí český tým 26. července 2024 při slavnostním zahájení olympijských her v Paříži na řece Seině. Spoustou zajímavých detailů na plášti, botách či šátku připomenou sportovci svou domovinu. A trenčkot zároveň propojí Česko s pořadatelskou zemí Francií jako hlavní prvek kolekce pro zahajovací ceremoniál, pro jejíž tvorbu Český olympijský tým a ALPINE PRO spojily síly s designérem Janem Černým.

Ani v davu nás rozhodně nikdo nepřehlédne. Právě toho chceme dosáhnout v srdci Paříže, hlavního města módy,“ řekl Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru. „Mou generaci design kolekce pro slavnostní zahájení možná zaskočí, ale nosit ji na slavnostním zahájení budou hlavně mladí lidé, kterým je tvorba Jana Černého blízká. A pokud se sportovci cítí v oblečení dobře, mají také potřebné sebevědomí pro svůj sportovní výkon, na který se všichni těšíme.“

Je důležité, aby kolekce zastupovala současný mladý design, říká návrhář

Kanoista Lukáš Rohan, který se na tvorbě kolekce podílel z pohledu sportovců, mínil: „Mně osobně se kolekce od Honzy Černého opravdu moc líbí. Hlavně proto, že smyslem je zaujmout. Jak on sám říkal, je na to opravdu jen pár vteřin. A proto je potřeba být výrazný. Zároveň se mi líbí, že jsme se odhodlali jít do něčeho moderního a nedrželi se konzervativního stylu. Myslím si, že to může zaujmout úplně jinou skupinu lidí, než kterou zajímá sport.“

Na reakce bude stříbrný olympijský medailista zvědavý. „Je jasné, že se to nebude líbit každému a kolekce najde i odpůrce. Ale co se týče mladého publika a trochu jiné než sportovní scény, tohle je přesně to, co jsme potřebovali a co nám může zajistit průnik k úplně jiné skupině lidí. Myslím si, že i to je smyslem olympiády. Jsem moc rád, že se olympijský tým odvázal a šel do něčeho takového.“

První reakce designéra Jana Černého těší. „Nejdůležitější je, aby se v kolekci cítili sportovci dobře a aby zastupovala současný mladý design, který v Česku vzniká. Myslím si, že je extrémně důležité, že můžeme jako malá země zaujmout výrazným, avšak velmi současným a relevantním lookem, a upozornit na sebe. Těším se, jak kolekce vyzní v prostředí Paříže – města módy, v porovnání s kolekcemi ostatních zemí. První ohlasy od sportovců, kteří kolekci už viděli, jsou extrémně pozitivní, co mi dává krásný pocit zadostiučinění,” shrnul smysl kolekce Černý.

Sto let od Paříže 1924: národní barvy i odkaz na Vladimíra Boudníka

Česká hrdost zastoupená národními barvami, jež jsou posunuté do temně modré, tlumené červené a krémově bílé, je první linií inspirace Jana Černého. Mezi detaily na oblečení pak najdete vlajku či nápisy CZE. Ty se objevují také v podobě „razítek“ na plášti ušitém z japonského nylonu, který spojuje Česko s Francií, kde designér působil. Nejvýraznější část kolekce propojuje český baloňák s trenčkotem, ve Francii tak oblíbeným. „Vždy chceme kolekcí pro slavnostní zahájení uctít také pořadatelskou zemi a plášť to jednoznačně splňuje,“ dodal Jiří Kejval.

A třeba atletka Kristiina Sasínek Mäki hodlá plášť využít i po olympijských hrách. „Budu ho chtít hrdě nosit pořád, ve skříni ho nenechám. Je super, že kolekce má české barvy a jsou na ní i sportovní prvky, zároveň je módní. Brutálně speciální kolekce se mi líbí hodně. Je hezká, důstojná, cool, prostě skvělá. Přijde mi mega hustá a moc se těším, že si ji budu moci obléknout.

Plášť zdobí také inkoustově modrý Rorschachův vzor odkazující na dílo grafika a malíře Vladimíra Boudníka, který se narodil v roce 1924, kdy naposled proběhly olympijské hry v Paříži. Barevné gradienty polo trika a kalhot zase vycházejí z barev historických českých dresů. Na šátku, ponožkách, teniskách a viditelných etiketách je nečekaný hráškově zelený akcent, který záměrně rozbíjí klasičtější červeno-modro-bílou siluetu.

Pro sportovce se snažíme připravit co nejpohodlnější a co nejvíce funkční oblečení pro každodenní nošení na olympijských hrách. Jejich slavnostní zahájení je ale výjimečné – a zejména v Paříži, kdy se uskuteční v centru města na řece Seině. Proto jsme spojili síly s Janem Černým. Věříme, že i díky jeho originálnímu pohledu zaujmeme publikum doma i ve světě,“ řekl Václav Hrbek, majitel a zakladatel společnosti ALPINE PRO, partnera Českého olympijského týmu.

Stejní, ale jiní – paralympionici půjdou na zahájení místo pláště v bundě

Jan Černý ve Francii působil a při tvorbě kolekce se v mu v hlavě promítaly cesty okolo Seiny. „Tvořit kolekci pro Český olympijský a paralympijský tým je pro mě velká pocta. Krásnou shodou okolností je to právě pro hry, které se konají v Paříží, k níž mám velice blízký vztah. Proto jsem se snažil tyto dvě kultury propojit a najít mezi nimi pojítko, které by se objevilo i v kolekci. Věřím, že naši sportovci budou v Paříži reprezentovat Česko co nejlépe, a já chtěl, aby se přitom cítili hrdě a pohodlně.“

Olympijský outfit také doplňuje amulet z českého skla z dílny značky Lasvit ve tvaru lipového listu, symbolu ochrany a síly potřebné při sportovních výkonech.

Kolekci od ALPINE PRO navrženou Janem Černým oblékne také paralympijský tým při zahájení her 28. srpna. „Místo kabátu budou mít naši sportovci kratší bundy, které jsou pro sportovce na vozíku přeci jen vhodnější. Zbytek nástupové kolekce je naprosto totožný, paralympionici tak do Paříže pojedou přesně v duchu svého hesla Stejní, ale jiní,“ řekl Zbyněk Sýkora, předseda Českého paralympijského výboru.

Veslař a basketbalista Tomáš Nevěčný mínil: „Nejsem na tento styl úplně zvyklý, ale designově je kolekce moc zajímavá, hodně nápaditá a extravagantní, líbí se mi. Pro mě jako pro vozíčkáře je ale nejdůležitější, že perfektně sedí, nic neškrtí a kratší bunda je skvělý nápad.“

Zdroj: Tisková zpráva
Foto: Jakub Zeman, ČOV