Dva týdny po skončení paralympijských her v Paříži se globální cyklistická špička přesune do největšího města Švýcarska, kde organizátoři připravili plně integrované mistrovství světa v silniční cyklistice sportovců s a bez handicapu. Šampionát začíná již tuto sobotu, první české starty přijdou na řadu v úterý 24. září.

AKTUALIZACE: Vinou zranění bohužel vypadává z reprezentačního týmu pro MS v Curychu handbikerka Kateřina Antošová.

Otazníky se stále ještě snášejí nad složením kompletní závodní sestavy české výpravy – nejistý je totiž start naší reprezentační jedničky mezi handbiky. Patrik Jahoda (H1) byl nucen vynechat silniční závod v rámci paralympiády v Paříži a nyní se čeká, zda se zvládne dát zdravotně do kupy pro start na MS.

Pokud bude Jahoda připraven závodit, o jeho šancích na kvalitní umístění nepochybuje manažer české výpravy Vojtěch Pavlík: „Patrik, když bude zdravý, může již tradičně pomýšlet na nejvyšší mety de facto v každém závodě, ve kterém startuje. Jinak tomu nebude ani v Curychu.“

Ve Švýcarsku se do akce vydají rovněž dva čeští tricyklisté. Oba se budou snažit zapomenout na nešťastné paralympijské jízdy plné technických problémů. „Po tom, co Pavlíně Vejvodové těsně utekla medaile v časovce na paralympiádě, nejvyšší očekávání směřují právě k ní. Na Pavlínu čeká start v její kategorii T1, nikoliv ve sloučených T1-T2, jak tomu bylo v Paříži,“ přibližuje očekávání českého týmu Vojtěch Pavlík.

Na elitní umístění může pomýšlet také Jindřich Mašín, kterému by méně techničtější trať v Curychu mohla o něco více sedět než ta, na které se závodilo na paralympiádě. „Medaile by v jeho případě znamenala opravdu mimořádný úspěch, ale rozhodně to není nesplnitelné,“ zvažuje šance českého tricyklisty Vojtěch Pavlík.

Třetí skupinu jezdců tvoří stojící „céčka“ Ivo Koblasa a Jan Moštěk. Oba naši jezdci budou ve svých závodech v časovce a na silnici čelit opravdu silné a početné konkurenci.

Pro paracyklisty je letošní září nesmírně složitou zkouškou. Závodníci mají teprve pár dní od skončení paralympijských her v Paříži a už nyní vyhlíží blížící se mistrovství světa v paracyklistice. Jsou to dva vrcholy sezóny vměstnané do tří týdnů. S těžkými podmínkami se ale musí vypořádat všechny výpravy a já pevně věřím, že právě ta naše bude v Curychu působit svěže a připraveně,“ uzavírá Vojtěch Pavlík.

Text: Martin Steinbach
Foto: Barbora Reichová, archiv ČPV

Složení české reprezentační výpravy MS Curych 2024:

Reprezentační trenér: Lukáš Petr

Manažer výpravy: Vojtěch Pavlík

Startovat budou:

Patrik Jahoda (MH1) – nejistý start (zdravotní potíže)
Jindřich Mašín (MT2)
Pavlína Vejvodová (WT1)
Ivo Koblasa (MC2)
Jan Moštěk (MC3)

Časový harmonogram akce:

24.9. (11:00-15:30) – časovka Jahoda, Moštěk, Koblasa
24.9. (16:00-17:30) – časovka Vejvodová, Mašín
26.9. (9:00-10:15) – silniční závod Jahoda
26.9. (12:15-14:45) – silniční závod Moštěk
27.9. (8:15-10:00) – silniční závod Koblasa
27.9. (11:00-12:00) – silniční závod Mašín, Vejvodová